Mann hat Affenpocken (Mpox) , oberkörperfrei, zeigt mit Händen in Kamera, hat blutigen Hautausschlag
Érdemes tudni

Affenpox és globális eloszlásuk: Amit most tudnod kell

 

Egy új fertőző betegség biztosítja a világszerte aggodalmát: a majom kilép, egyszer az afrikai egyes régióira korlátozva, nagyon rövid idő alatt elterjedtek a kontinensek között, és megsemmisítették a globális egészségügyi tájat. Mit tudunk valójában erről a betegségről, amely hirtelen olyan közel áll a mindennapi életünkhöz? Mely átviteli útvonalakat kell megfigyelni, és mennyire veszélyes a vírus valójában a németországi és azon túl? Abban az időben, amikor a fertőző betegségek elterjedése felgyorsul, elengedhetetlen, hogy jól megalapozott tudásuk legyen a hatékony védő intézkedések megtétele érdekében. Tudja meg, hogy mi a legfrissebb ismeret a majomról, és hogy az egyes egyének hogyan segíthetnek minimalizálni a további terjedés kockázatát.

A világlabda körben emberi figurákkal állt körül

Mi a majom rekesz vírusának eredete?

Az "Affenpox" (English: MonkeyPox) név a vírusból származik, amelyet először 1958 -ban fedeztek fel a laboratóriumi majmoknál, amelyeket kutatási céloknak tekintettek. Ez egy zoonotikus vírus, ami azt jelenti, hogy az állatokat át lehet vinni az emberekbe. A majmok azonban nem a vírus elsődleges forrása. A természetben a rágcsálók, például a mókusok és a patkányok, a vírus valószínűbb gazdaszervezetei. A név tehát arra a kontextusra utal, amelyben a vírust először fedezték fel, és nem a vírus természetes gazdaszervezetére.

A majmok 2022 -ben felhívták a globális figyelmet, amikor a betegség több országban terjedt el a szokásos endemikus régiókon kívül (elsősorban Nyugat- és Közép -Afrika). A legfrissebb jelentések azt mutatják, hogy ezekben az országokban a terjedés lelassult, részben a megnövekedett egészségügyi intézkedések, oltások és a betegség kezelésével kapcsolatos jobb közoktatásnak köszönhetően. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzeti egészségügyi hatóságok folyamatosan közzétettek információkat az elosztás nyomon követésére és ellenőrzésére.

 

Mely területeket érinti az MPOX vírus?

Az utóbbi évtizedekben az MPOX földrajzi terjedése bizonyos afrikai régiókra korlátozódott. Az utóbbi években azonban a nemzetközi kirándulások és az egzotikus állatokkal való kereskedelem hozzájárultak ahhoz a tényhez, hogy a vírus a világ más részein is megtörtént. Az MPOX 2022 -es kitörése, amely Európában, Észak -Amerikában és Afrikán kívüli más régiókban ügyeket vett fel, különösen aggasztó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más egészségügyi hatóságok miatt a nem érett országokban a terjedés intenzíven figyelte a helyzetet. 2022 óta számos esetről számoltak be Németországban, amely szemlélteti a fokozott megfigyelési és megelőzési intézkedések szükségességét. Ez a helyzet hangsúlyozza a globális együttműködés fontosságát az MPOX terjedésének visszatartása és a jövőbeli kitörések megakadályozása érdekében.

 

Hogyan terjed a majomrekesz -vírus?

Az MPOX egy zoonózisos betegség, ami azt jelenti, hogy a vírus állatokkal átviheti az emberekbe. Úgy gondolják, hogy a rágcsálók, különösen a croissant és a patkányok a vírus természetes gazdaszervezetei. A transzmisszió a fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés, a vér, a testfolyadékok vagy a bőr sérülései révén zajlik. Afrikában az átvitelt gyakran a vírust hordozó vadon élő állatok fogyasztásával hajtják végre.

Az ember-ember-átvitel esetén a fertőzés elsősorban a fertőzött emberekkel való szoros fizikai érintkezés révén történik, például a testfolyadékokkal, a bőr sérüléseivel vagy a szennyezett anyagokkal, például az ágyneművel való érintkezés révén. A transzfer cseppfertőzés útján is megtörténhet, ha egy személynek szoros, hosszabb kapcsolata van egy fertőzött személlyel, például egy háztartásban. A cseppek fertőzése azonban kevésbé hatékony, mint az olyan betegségekkel, mint például az influenza vagy a Covid-19, ami lelassítja a terjedést.

Egy másik kockázat az anyától gyermekig terjedő vertikális átvitel a terhesség alatt, ami szövődményekhez vagy akár vetélésekhez vezethet. Megvizsgáljuk a szennyezett felületeken történő átvitel lehetőségét is, bár ezt ritkábban tekintik.

A majom képsorozatának tünetei kilépnek

Milyen tünetek merülnek fel az MPOX vírus fertőzésében?

Az MPOX általában olyan általános tünetekkel kezdődik, mint a láz, a fejfájás, az izomfájdalom és a kiejtett nyirokcsomó duzzanat, amely megkülönbözteti a vírust a klasszikus himlőtől. Ezek a kezdeti tünetek általában 7-14 nappal az expozíció után fordulnak elő, és kb. 1-3 napig tartanak. E szakasz után egy jellegzetes kiütés alakul ki, amely az arcon kezdődik, majd a test más részeire terjed, beleértve a lábak tenyerét és talpát. Ne feledje, hogy a kiütés lehet A test nehéz helyei előfordulhatnak, beleértve a szájat, a torkát, a nemi szerveket, a hüvelyt és az anális területet.

A kiütés több szakaszon megy keresztül, kezdve a lapos sérülésekkel, amelyek papulákká (fenséges dudorokká), hólyagokká (folyadékkal töltöttek) és végül pustulákká (PU -kkal töltött sérülések) alakulnak ki. Ezek a pustulák végül kérik és leesnek, ami általában a tünetek megkezdése után 2-4 héttel az eset. A legtöbb esetben a betegség konkrét kezelés nélkül gyógyul. 

Noha az MPOX enyhe futásának többsége súlyos kurzusok fordulhatnak elő, különösen gyermekek, terhes nők és immunhiányos embereknél. A szövődmények magukban foglalhatják a bőrkárosodások, tüdőgyulladás (tüdőgyulladás), szepszis (vérmérgezés) encephalitis (meningitis) és vetélési vetélők szekunder bakteriális fertőzését. A halálesetek ritkák, de súlyos esetekben fordulnak elő, különösen a közép -afrikai vírusüzletek között.

 

A kockázati csoporthoz tartozom?

Bizonyos népességcsoportok magasabbak a súlyos MPOX betegség kockázatával. Ez magában foglalja:

  • Nyomozó személyek: A gyengült immunrendszerrel, a meglévő autoimmun betegségekkel rendelkező emberek, például a HIV/AIDS, a szervátültetés vagy a kemoterápia révén, nagyobb a súlyos szövődmények kockázata.
  • Gyermekek: Különösen a csecsemők és a csecsemők hajlamosabbak a súlyos betegségekre és szövődményekre.
  • Terhes nők: A terhesség alatt fertőzésnek súlyos következményei lehetnek a magzatra, beleértve a vetélést vagy a veleszületett fertőzést.
  • Bőrbetegségben szenvedő emberek: A meglévő bőrbetegségben szenvedő emberek, például az ekcéma vagy a súlyos pattanások betegségei szintén nagyobb veszélyt jelentenek.
  • Ápolószemélyzet Vagy minden olyan személy, aki kapcsolatba lép a fertőzött személyekkel:
    Ebből a célból különösen a védőfelszerelés különösen fontos, hogy megvédje magát. 

Ezenkívül a rossz egészségügyi infrastruktúrával rendelkező területeken az emberek, amelyekben az orvosi ellátáshoz való hozzáférés korlátozott, megnövekedett kockázatot jelenthet, különösen a másodlagos bakteriális fertőzések esetében.

 

Milyen védő intézkedéseket tehetek?

Az MPOX megelőzése a fertőzött emberekkel és állatokkal való szoros kapcsolat elkerülésére, valamint a jó higiéniai intézkedések betartására összpontosít. Íme néhány a legfontosabb intézkedés, amelyet meg lehet tenni a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében:

  • A vadállatokkal való érintkezés elkerülése: Az endemikus régiókban kerülni kell a vadállatokkal, különösen a rágcsálókkal és a főemlősökkel való közvetlen érintkezést. Ez magában foglalja a vadhús fogyasztását, amelyet a vírus átvitelének fő forrása tekint.
  • Védelmi intézkedések a fertőzöttek gondozásában: A fertőzött személyt gondozó embereknek védőruházatot kell viselniük, beleértve Eldobható És egy arc és SzájvédelemA testfolyadékokkal és a bőr sérüléseivel való érintkezés elkerülése érdekében. Ezenkívül a fertőzött személyeket el kell izolálni a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében.
  • Higiéniai intézkedések: Rendszeres kézmosás szappannal és vízzel Fertőtlenítés A személyes tárgyak, például törülközők vagy ágynemű megosztásának elkerülése fontos intézkedések a terjedés visszatartására.
  • Védelem szexuális kapcsolatokkal: Mivel a vírust szoros fizikai kapcsolaton keresztül, beleértve a szexuális tevékenységeket is, továbbíthatják, el kell kerülni az ismert kitörésekkel vagy védő intézkedésekkel rendelkező régiókban.

 

Kezelő majomkémek, kábítószer -kezelés, infúziók, orvosi kezelés, vízüveg

    Mely kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Nincs specifikus antivirális kezelés az MPOX számára. A kezelés tehát a tünetek enyhítésére és az immunrendszer támogatására összpontosít a fertőzés elleni küzdelemben. Ez magában foglalja:

    • Tünetmentes kezelés: Ez magában foglalja a fájdalomcsillapítók és a lázmag beadását, valamint a bőrkárosodások ellátását a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.
    • Folyadék: Fontos a folyadékbevitel, különösen a láz és azoknál a betegeknél, akiknek nehezen tudnak ételt és folyadékot fogyasztani.
    • Másodlagos fertőzések: Ha a bőr sérüléseit aláírják, akkor az antibiotikumok beadására lehet szükség.
    • Fekvőbeteg -kezelés: Súlyos esetekben, különösen immunhiányos betegek esetén, vagy ha szövődmények fordulnak elő, akkor fekvőbeteg -kezelésre lehet szükség. Ez magában foglalhatja az intravénás folyadékok beadását, az oxigénterápiát és az intenzív gondozási intézkedéseket.
    • Bőrápolás: Kerülje a bőr karcolását. Mossa meg a kezét a potenciális bőr sérülésekkel való érintkezés előtt és után. Hagyja nyitva a bőrt. Amikor kapcsolatba lép az embertársakkal, védje meg a sérüléseket egy társulással, hogy elkerülje a potenciális fertőzést.
    Majmok elleni oltás

    Mi a helyzet az MPOX oltásával?

    A himlővakcinát, amelyet addig használtak, amíg a kibocsátást világszerte nem használják, keresztvédelmet nyújt az MPOX ellen, mivel a vírus szorosan kapcsolódik a himlővírushoz. A szikla oltást azonban ma már nem adják be rutinszerűen. A vakcina jelenleg van Ajánlott oltás MVA-BN vagy LC16 a WHO-tól. Jelenleg aUslich, a kockázati csoporthoz tartozó embereket oltásnak tekintik. A tömeges oltást jelenleg el kell adományozni. Az utazók az egyéni kockázatértékelés miatt különleges jellemzőt képviselnek. Az általános gyakorlat a legfontosabb kapcsolat. Az MPOX oltások bizonyos védelmet jelentenek a fertőzések ellen, és célja a súlyos betegség kockázatának enyhítése, ám fennmaradó kockázatot jelent a majom nyalogató vírussal történő megfertőződése. A WHO szerint több hétbe telik, amíg az oltás eredményeként elegendő immunitást kell felépíteni.

    Lehetséges egy másik fertőzés?

    Igen, elméletileg lehetséges egy új fertőzés az MPOX -szal (majmok), bár ezt ritkának tekintik. A fertőzés után a test általában immunitást alakít ki a vírus ellen. Ennek az immunitásnak az időtartamát és erősségét azonban még nem tisztázták, és bizonyos esetekben, különösen az immunhiányos személyek esetében, az új fertőzés nem zárható ki teljesen. További kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy pontosabban megértsük a másik fertőzés valószínűségét és feltételeit.

    Mit jelent a Németország vészhelyzete?

    A majmok erőteljesen emlékeztetnek arra, hogy a globalizált világunknak összehasonlítható az újonnan előforduló fertőző betegségekkel. Amit egykor ritka vírusnak tartottak, amely Afrikára korlátozódott, néhány hónapon belül globális fenyegetésgé vált. A gyors elterjedés és a vírus átadhatóságának és mutációinak új eredményei megmutatják, mennyire fontos az éber maradni és felkészülni a kiszámíthatatlanra. Annak ellenére, hogy az oltás fejlődése és a közegészségügyi intézkedések javítása terén halad, a helyzet kiszámíthatatlan. A majmok nemcsak kihívást jelentenek egészségügyi rendszereinkre, hanem arra is, hogy gyorsan cselekedjünk és globális közösségként határozzuk meg. Ez egy lehetőség arra, hogy felhívja a tanítást, és jobban felkészítsen minket a következő járványra, amely elkerülhetetlenül jön. 

    A majmok Németországban azt is megmutatták, hogy a fertőző betegség milyen gyorsan terjedhet a nemzeti határokon. Az első 2022 -es esetek után a német egészségügyi hatóságok gyorsan reagáltak a terjedés ellenőrzésére. A célzott oktatási munkáknak és az oltások rendelkezésre állásának köszönhetően a további fertőzések nagyrészt tartalmazhatók.

    A németországi minden egyes személy számára ez azt jelenti, hogy továbbra is éber maradunk és vállaljuk a felelősséget. A védelmi intézkedések magukban foglalják a fertőzött emberekkel való szoros érintkezés elkerülését, és azonnali orvosi ellátásban olyan tüneteknél, mint a láz, a fejfájás, a kiütések vagy a nyirokcsomó duzzanat. A majmok elleni oltás különösen fontos a kockázati csoportok számára, és az egészségügyi hatóságok ajánlják. Ezenkívül a jó kézhigiénia, a maszkok zsúfolt helyiségekben viselése, valamint a tünetek és az átviteli utak tudatossága hozzájárul a vírus terjedésének megakadályozásához.

    A MonkeyPox járvány megmutatta, hogy mindannyian szerepet játszunk a közegészségügy védelmében. Azáltal, hogy tájékoztatjuk magunkat a kockázatokról és az egyszerű védő intézkedéseket követve, nemcsak magunkat védhetjük, hanem segíthetünk a jövőbeli kitörések megfékezésében és megakadályozásában is. 

     

    Az egészségügyi ágazatban négy ember kezét tette egymásra, a képnek a kohéziót kell képviselnie

    Hol lehet megtudni az MPOX -ról?

    Ha gyanú merül fel a majomkészlet -vírussal vagy a betegséggel kapcsolatos kérdésekkel, akkor Németországban számos kapcsolattartó személy és kapcsolattartó pont található, amelyek hasznos információkat és támogatást kínálnak:

    • Családorvos vagy szakember: Az első érintkezési pont, ha azt gyanítja, hogy a majmokkal való fertőzés mindig a családorvosnak vagy a szakembernek kell lennie. Készíthet egy kezdeti értékelést, megvizsgálhatja a tüneteket, és szükség esetén elrendezheti a teszteket vagy átadhat egy speciális orvoshoz.
    • Egészségügyi irodák:A helyi egészségügyi irodák központi szerepet játszanak a fertőző betegségek megfigyelésében és ellenőrzésében. Információkat kínálnak a jelenlegi kitörésről, a kapcsolattartási követéseket elvégzik, és utasításokat adhatnak a karantén intézkedésekről vagy más orvosi lépésekről. A Robert Koch Intézet (RKI) weboldalán megtalálja az egészségügyi hatóságok listáját Németországban.
    • Robert Koch Intézet (RKI): Az RKI a szövetségi kormány központi intézménye a betegségfigyelés és megelőzés területén. Az RKI weboldala átfogó információkat tartalmaz a majomkilépésről, ideértve a jelenlegi helyzetjelentéseket, ajánlásokat és a tudományos ismereteket. Az RKI szorosan együttműködik olyan nemzetközi szervezetekkel, mint a WHO, és ajánlásokat is kínál az egészségügyi hatóságok és a nyilvánosság számára.
    • Szövetségi Egészségügyi Oktatási Központ (BZGA): A BZGA általánosan érthető információkat nyújt a weboldalán található különféle egészségügyi kérdésekről, ideértve a fertőző betegségeket, például a majmokat. Olyan anyagokat kínálnak a tisztázáshoz és a megelőzéshez, amelyeket kifejezetten a nagyközönség számára fejlesztettek ki.
    • Kórházak és fertőzési klinikák: Súlyos esetekben, vagy ha fekvőbeteg -kezelésre van szükség, a kórházak, különösen azok, akiknek fertőző részlegei vannak, fontos érintkezési pontok. Néhány nagyobb német klinika a fertőző betegségek kezelésére szakosodott, és kiterjedt diagnosztikai és terápiás lehetőségeket kínál.
    • Egészségügyi Világszervezet (WHO): A WHO globális információkat és frissítéseket kínál a majmokról, és iránymutatásokat nyújt a megelőzéshez és a kezeléshez. Webhelye tudományos publikációkat és jelentéseket is tartalmaz a betegség világszerte történő kialakulásáról.

    Ezek a kapcsolattartási pontok különféle erőforrásokat és támogatási lehetőségeket kínálnak azoknak az embereknek, akik aggódnak egy esetleges majomcsont-fertőzés miatt, vagy csak többet szeretnének megtudni. Fontos, hogy vegye fel a kapcsolatot a megbízható forrásokkal, és kövesse az egészségügyi hatóságok utasításait a terjesztés kockázatának minimalizálása érdekében

     

    Szólj hozzá

    Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.