Hände mit Organ Leber in der Hand in rosa
Érdemes tudni

A hangsúly: Amit tudnod kell a csendes betegségről

A hepatitis a máj gyulladásos betegségét írja le, amely világszerte több millió embert érint. Évente Július 28 -án a Hotatiti Világnap elkötelezte magát amellett, hogy felhívja a figyelmet erre a gyakran csendes, de potenciálisan fenyegető betegségre. A cselekvési napot az Egészségügyi Világszervezet 2010 (WHO) indította el. A dátum Dr. születésnapjára emlékeztet Baruch Blumberg, aki felfedezte a hepatitis B vírust és megkapta a Nobel -díjat. Ez a nap célja a hepatitis korai felismerésének, megelőzésének és kezelésének fontosságának kiemelése, valamint az erőfeszítések összegyűjtése annak érdekében, hogy csökkentsék a hepatitissel kapcsolatos halálesetek számát világszerte.

 

Mi az a hepatitis?

A hepatitis a máj gyulladását jelöli, amelyet különféle okok okozhatnak. A betegség azonban a leggyakoribb a vírusfertőzéseknél, az A, B, C, D és E hepatitis vírusok öt fő típusa a legfontosabb. Ezek a vírusok átviteli útvonalaikban, eloszlásukban és egészségügyi hatásaikban különböznek egymástól.

 

 

A földgömböt két ember tartja a kezükben

Hány embernek van betegsége? 

Hepatitis Németországban

Németországban a hepatitis B és C prevalencia aránya viszonylag alacsony a világ más részeihez képest, de még mindig szignifikáns. A hepatitis B prevalenciája a populáció 0,3-0,7 % -át teszi ki. Ez körülbelül 83 millió ember lakosának felel meg, amelynek kb. 250 000–580 000 ember krónikusan fertőzött hepatitis B -vel. Körülbelül 0,2-0,3 %-ot érint a Hepatitis C. Ez körülbelül 160 000–250 000 embernek felel meg Németországban, akik fertőzöttek hepatitis C -vel. A hepatitis A és E képződések kevésbé gyakoriak Németországban, és gyakran járványok formájában fordulnak elő, amelyek általában az országokba utazáskor nagyobb prevalencia miatt következnek be. A pontos számok az évtől és a kitöréstől függően ingadoznak.

Hepatitis az európai és nem európai országokban

Európában a prevalencia aránya az országok között nagyban eltérő. Az olyan országok, mint Olaszország, Románia és Bulgária, magasabb a hepatitis B és C prevalencia aránya Németországhoz képest. Dél -Európában az arányok általában magasabbak, ami olyan tényezőknek köszönhető, mint például a különböző egészségügyi infrastruktúrák, a vakcinázási arány és az egészségügyi oktatás. Globálisan tekintve az Afrikában és Ázsiában az előfordulási arányok szignifikánsan magasabbak. Egyes afrikai országokban a hepatitis B-prémencia meghaladja a 8 % -ot, míg a hepatitis C-prémencia több mint 3 % lehet Délkelet-Ázsiában. Ezeket a magas kamatlábakat gyakran az egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, az alacsonyabb vakcinázási arány és a bizonytalan orvosi gyakorlatok miatti magasabb átviteli arányok kombinációjának tudják be.

 

Milyen feladatok vannak a májnak?

Anyagcsere és energiatartalék

funkció Leírás
Glükóz anyagcseréje A máj a glükóz tárolásával (glikogén formájában) történő tárolásával szabályozza a vércukorszint szintjét, és szükség esetén felszabadítja. 
Lipid anyagcseréje A máj koleszterin- és triglicerideket termel, amelyek szükségesek a sejtmembránok szerkezetéhez és az energiatermeléshez. Ezenkívül szerepet játszik az ételekből származó zsírok feldolgozásában is.
Fehérje anyagcseréje A májban a fehérjék, például az albumin és a koagulációs faktorok szintetizálódnak, amelyek fontosak a vérmennyiség és a vérrögök fenntartásához.

 

Méregtelenítés és kiválasztás

funkció Leírás
A toxinok csökkentése A máj szűri a káros anyagokat a vérből, beleértve az alkoholt, a gyógyszeres kezelést és a környezeti toxinokat. Ezeket kevésbé káros anyagokká alakítják vagy az epe révén ürülnek.
Ammónia csökkentése A máj az ammóniát, a protein metabolizmusának lebomlási termékét karbamidvá alakítja, amelyet a veséken keresztül ürítenek.

 

Epe előállítása

funkció Leírás
Epe szekréció A máj az epehólyagban tárolt és szükség esetén a vékonybélbe kerül, amelyet az epehólyagban tárolnak. A Galle fontos a zsírok emulgeálása és emésztése szempontjából.

 

Memóriafunkció

funkció Leírás
Vitaminok és ásványi anyagok tárolása A máj a zsír -oldódó vitaminokat (A, D, E és K), valamint a víz -oldódó B12 -vitamint és a fontos ásványi anyagokat, például a vasot és a rézt tárolja.

 

A vérfehérjék szintézise

funkció Leírás
Albumingyártás Az albumin a leggyakoribb fehérje a vérplazmában, és fontos a hormonok, vitaminok és gyógyszerek szállításához, valamint a kolloidoszmotikus nyomás fenntartásához, amely a véráramban tartja a vizet.
Koagulációs tényezők A máj számos olyan fehérjét termel, amelyek kulcsfontosságúak a vérrögökhöz, beleértve a fibrinogént és a proshrombint.

 

Immunfunkció

funkció Leírás
Védelem a kórokozók ellen A máj számos immunsejtet tartalmaz, különösen a rézsejteket, amelyek eltávolítják és lebontják a baktériumokat és az idegen anyagokat a vérből.

 

A hormon egyensúlyának szabályozása

funkció Leírás
Hormon metabolizmus

A máj részt vesz a hormonok szabályozásában a felesleges hormonok lebontásával és inaktiválásával. Ide tartoznak a nemi hormonok, a pajzsmirigyhormonok és a kortikoszteroidok.

Hepatitisz okai

A hepatitist különféle tényezők okozhatják, amelyek a máj gyulladásához vezetnek. A leggyakoribb okok a következők:

kifejezetten létrehozott szervezeti diagram a hepatitis okaihoz

  • Vírusfertőzések: A hepatitis elsődleges oka világszerte a vírusfertőzések. A hepatitis vírusok az A, B, C, D és E a fő okok, amikor az egyes vírusok eltérő átviteli útvonalakkal, prevalenciával és egészségügyi hatásokkal rendelkeznek.
  • Toxin: Bizonyos anyagok, például alkohol, bizonyos gyógyszerek és ipari vegyi anyagok károsíthatják a májat, és mérgező hepatitist okozhatnak.
  • Autoimmun betegségek: Az autoimmun hepatitis esetén az immunrendszer tévesen támadja meg a májsejteket, ami krónikus gyulladáshoz vezethet.
  • Nem alkoholos zsíros májbetegség (NAFLD): A hepatitis ilyen formája gyakran előfordul a túlsúlyos, cukorbetegség vagy metabolikus szindróma esetén, és a májban a gyulladást okozó zsírhalmozódáshoz vezet.
  • Genetikai rendellenességek: Néhány genetikai betegség, például hemochromatosis vagy Wilson -betegség a májban vagy a réz túlzott tárolásához vezethet, ami gyulladáshoz és májkárosodáshoz vezethet.


    A nő feltartja a pajzsot, a máj szervét ábrázolják

    Milyen tünetek vannak a hepatitissel?

    tünet Leírás Tipikus előfordulás (fertőzés után)
    Fáradtság és kimerültség A károsodott májfunkció miatti szokatlan fáradtság és gyengeség. 1-2 hét
    Az étvágy és az émelygés elvesztése Az étvágy elvesztése, émelygés és esetleg hányás. 1-2 hét
    Láz Könnyű láz, különösen olyan akut formákban, mint a hepatitis A és az E. 2-3 hét
    Sötét vizelet A vizelet sötét színezése, ami a vérben megnövekedett bilirubin értékek jele. 3-4 hét
    Fényes szék A zavart bilirubin kiválasztása által okozott szokatlanul fényes szék. 3-4 hét
    Fiatal kerítés (Ikterus) A bőr és a szem sárga színe a vérben megnövekedett bilirubin szint miatt. 4-6 hét
    Hasi fájdalom Fájdalom vagy érzékenység a nyomással a has jobb felső negyedében. 2-3 hét
    Ízületi fájdalom és izomfájdalom Nem-specifikus ízületi és izomfájdalom, különösen a hepatitis B. 2-4 hét
    Viszketés (Pruritus) Viszketés az epesavak felhalmozódása miatt a vérben, különösen krónikus hepatitis esetén. 6+ hét (gyakran későbbi szakaszokban)

    Különösen az első grafika olyan képsorral, amely a hepatitis tüneteit képviseli: a nő megragadja a csípőt, gyomorfájás, férfival, Ikterus -val, viszkető karral, az ember egy férfi szája émelygése miatt

    Mely embercsoportok vannak különösen veszélyben?

    A hepatitist, különösen a B, C, D és E formákat, különféle kockázati tényezőkkel kedvelhetik, amelyek növelik a fertőzés kockázatát. Ezeknek a kockázati tényezőknek a ismerete elengedhetetlen a megelőző intézkedések megtételéhez és a betegség terjedésének visszatartásához. Az alábbiakban felsoroljuk a hepatitis különféle típusainak legfontosabb kockázati tényezőit:

     

    Hepatitis A és E

    • Utazás a magas kockázatú területekre: Azoknak az embereknek, akik alacsony higiéniai normákkal rendelkező országokba utaznak, és a hepatitis A és E magas prevalenciája megnöveli a kockázatot. Különösen a szennyezett víz, a főzött zöldségek és a nyers vagy nem megfelelő hús fogyasztása növeli a fertőzés kockázatát.
    • Érintkezés a szennyezett vízzel és ételekkel: Az átvitelre kerül sor, és szóban, ezért a tisztátalan vízforrások és a rossz élelmiszer -higiénia jelentős kockázati tényezők.
    • Emberek a közösségi létesítményekben: Azok az emberek, akik sűrűen lakott közösségi létesítményekben élnek, például óvodák, iskolák vagy börtönök, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel a higiéniai előírásokat gyakran nehezebb fenntartani.

    Hepatitis B

    • Nem védett szexuális kapcsolat: A hepatitis B -t vér-, sperma- és más testfolyadékok terjeszthetik, ezért a nem védett szexuális kapcsolat több partnerrel jelentős kockázati tényező.
    • Kábítószer -fogyasztás (intravénás): A tűk és az injekciók általános felhasználása jelentősen növeli a hepatitis B átterjedésének kockázatát.
    • Anya-gyermek átvitel: A hepatitis B -vel fertőzött terhes nők a vírust születésük során átadhatják gyermeküknek.
    • Orvosi személyzet: Az egészségügyi rendszer alkalmazottainak nagyobb a kockázata, hogy érintkezésbe kerüljön a tűk alapkárosodásai vagy a fertőzött vérrel való érintkezés a hepatitis B -vel.
    • Vérátömlesztés és szervátültetések: Noha a vért sok országban alaposan tesztelik, alacsony a fennmaradó kockázat, különösen a kevésbé szigorú szabályokkal rendelkező országokban.

    Hepatitis C

    • Kábítószer -fogyasztás (intravénás): A tűk és a fecskendők általános használata a hepatitis C fő átvitele.
    • Vérátömlesztés 1992 előtt: Sok országban, köztük Németországban, a vérkészítményeket csak az 1990 -es évektől kezdve szisztematikusan tesztelték a hepatitis C -n. Azoknak az embereknek, akik ez idő előtt vérátömlesztést kaptak, nagyobb a kockázata.
    • Tetoválások és piercingek: Ha ezeket egészségtelen körülmények között hajtják végre, akkor fokozott a fertőzés kockázata.
    • Orvosi személyzet: Mint a Hepatitis B esetében, az egészségügyi rendszer alkalmazottai fokozott kockázatot jelentenek a Needlestick sérülései és a fertőzött vérrel való érintkezés miatt.

    Hepatitis D

    • Hepatitis-B fertőzés jelenléte: Mivel a hepatitis D csak a hepatitis B vírus jelenlétében képes megismételni, a hepatitis B -re vonatkozó összes kockázati tényező szintén releváns a hepatitis D. -ben. Ez magában foglalja különösen a kábítószer -használat (intravénás) és a nem védett szexuális kapcsolatot.
    • Migráció a magas kockázatú területeken: A magas hepatitis-D prevalenciájú régiókból származó embereknek megnövekedett a kockázata.

    Hepatitis E

    • terhesség: Különösen az endemikus területeken a terhesség alatt a hepatitis E -fertőzés, különösen a harmadik trimeszterben, a súlyos kurzusok nagyobb kockázatával jár.
    • A nyers vagy nem megfelelően főtt sertéshús vagy vad hús fogyasztása: A hepatitis E -t húst fertőzött állatok fogyasztásával lehet átvinni, különösen azokban a régiókban, ahol a vírus széles körben elterjedt az állati populációkban.

     

    Képek sorozat, hepatitis, alkohol, szennyezett víz, nem védett szex, gyógyszerek és gyógyszerek kockázati tényezői

    Hogyan diagnosztizálják a hepatitis -t?

    Anamnezis

    A hepatitis diagnosztizálása egy komplex folyamat, amely különféle vizsgálati módszereket tartalmaz a hepatitis pontos típusának azonosításához, a betegség súlyosságának meghatározása és a megfelelő kezelési stratégiák kidolgozása érdekében. A diagnosztikai folyamat általában egy alapos kórtörténettel kezdődik, amelyben olyan kockázati tényezők, mint a korábbi utazások, a szexuális kapcsolatok, a kábítószer -használat és a korábbi orvosi beavatkozások kérnek. Ezt olyan speciális laboratóriumi vizsgálatok követik, amelyek központi szerepet játszanak a hepatitis diagnosztizálásában.

    Szerológiai tesztek

    Ezek gyakran az első lépés a vérvizsgálatban Pillangók- Ezek a tesztek antitesteket vagy antigéneket keresnek, amelyek jelzik a hepatitis vírusokkal való fertőzést. Például, ha a hepatitis A gyanúja van, akkor az anti-HAV-IGM antitestek kimutatása, amelyek az akut fertőzést jelzik. A hepatitis B-ben számos szerológiai markert vizsgálunk meg, köztük a hepatitis-B felületi antigént (HBSAG), amely az akut vagy krónikus fertőzést jelzi, valamint az anti-HB-ket, amelyek a fertőzés vagy a vakcinázás utáni immunitást jelzik. A hepatitis C esetében az ellenanyag-tesztet (anti-HCV) általában először végezzük. Ha ez pozitív, egy HCV-RNS-teszt követi az aktív fertőzés megerősítését és a vírusterhelést.

    Molekuláris biológiai vizsgálatok

    Különösen a polimeráz láncreakció (PCR) elengedhetetlen a vírusok genetikai anyagának bemutatásához és a vírusterhelés számszerűsítéséhez. Ezek a tesztek különösen fontosak a hepatitis B és C diagnosztizálása és megfigyelése során, mivel elősegítik a vírus aktív replikációjának meghatározását és a vírusellenes kezelésre adott válasz monitorozását.

    Képalkotó eljárások 

    A laboratóriumi vizsgálatokon kívül a képalkotási eljárások fontos szerepet játszanak a máj egészségének felmérésében. A máj ultrahangja nem invazív módszer a májszerkezet változásainak felismerésére, például a megnövekedésre vagy a cirrhosis jeleire. Az elasztográfia (például a fibroscan) a máj rugalmasságát méri, és segít meghatározni a hegesedés mértékét. Bizonyos esetekben májbiopsziát lehet végezni, különösen a nem egyértelmű megállapítások esetén vagy a májkárosodás súlyosságának pontos értékelése esetén. Egy kis szöveti mintát veszünk a mikroszkóp alatti vizsgálatból, hogy pontosan meghatározzák a gyulladás és a fibrózis mértékét.

    Irányvezérlés

    A kezdeti diagnózis után a rendszeres előrehaladás ellenőrzése elengedhetetlen. Ez magában foglalja az ismételt vérvizsgálatokat a máj enzim értékeinek, a bilirubin szintjének és a vírusterhelésnek a megfigyelésére a betegség lefolyásának és a terápiára adott válasz felmérésére. Az ismételt képalkotó vizsgálatokra, például az ultrahangra vagy az elasztográfiára, szükség lehet a máj egészségének folyamatos ellenőrzéséhez és a szövődmények korai reagálásához.

    Két vércsövet láthatunk a képen

    Milyen szövődmények lehetségesek a hepatitis révén?

    A hepatitis, különösen krónikus formájukban, súlyos következményekkel és szövődményekkel járhat az egészségre. Ezek elsősorban a májat érintik, de más szervrendszereket is érinthetnek. Az alábbiakban felsoroljuk a hepatitis legfontosabb következményeit és szövődményeit:

    bonyodalom Leírás
    Cirrózis Egy progresszív betegség, amelyben az egészséges májszövet helyettesíti a hegszövet, amely befolyásolja a máj működését. Gyakran krónikus hepatitis B, C és D.
    Májrák (HCC) A hepatocellularis carcinoma, a májrák egy olyan formája, amely gyakran előfordul a krónikus hepatitis B és C -vel kapcsolatban. A krónikus gyulladás és a cirrhosis miatti fokozott kockázat.
    Májelégtelenség Egy olyan állapot, amelyben a máj már nem tudja teljesíteni funkcióikat. Lehet akut vagy krónikus.
    Máj encephalopathia A máj, mérgező anyagok, például ammónia képtelenség által okozott neurológiai rendellenesség. A tünetek a somnolence -tól a koaturális állapotig terjednek.
    Portális hipertónia A megnövekedett vérnyomás a portális vénában, gyakran a máj cirrhosisának eredményeként, varikózis vénákhoz (varices) vezethet a nyelőcsőben, és a gyomorban az élettartam -fenyegető.
    Ascites A hasi folyadék felhalmozódása, amelyet gyakran a májcirrózissal és a portális hipertóniával társítanak. Fertőzésekhez és légzési nehézségekhez vezethet.
    Hepatorikus szindróma Egy súlyos szövődmény, amelyben a vesefunkció súlyosan korlátozott, gyakran előrehaladott májbetegség eredményeként. Azonnali orvosi kezelést igényel.
    Koagulopátia A véralvadás rendellenessége a koagulációs tényezők csökkentett termelése miatt a sérült májban. A vérzés fokozott kockázata.
    Fokozott érzékenység a fertőzésekre A gyengült immunfunkció miatti fokozott bakteriális fertőzések kockázata, különösen a máj cirrhosisában (például spontán baktérium -peritonitis).
    osteoporosis Csontvesztés, amelyet krónikus májbetegségek, például hepatitis okozhatnak. A törött csontok fokozott kockázata.
    Depresszió és szorongás A krónikus májbetegségek által okozott mentális stressz, amely depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
    Glomerulonefritis A vesék gyulladásos betegsége, amely különösen a hepatitis B -ben és C -ben fordulhat elő. Károsodott vesefunkcióhoz és fehérjevesztéshez vezet a vizeletben.

     

    A hepatitis, különösen krónikus formájukban, számos súlyos szövődményt okozhat, amelyek befolyásolják a májat és más szervrendszereket. A hepatitis időben történő diagnosztizálása és kezelése döntő jelentőségű az ilyen szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. A rendszeres monitorozás, a megelőző intézkedések és a korai beavatkozás hozzájárulhat a betegség előrehaladásának lelassításához és az érintettek életminőségének javításához.

     

    Két kép sorakozik fel, egy nő, akinek járdája van a karján, a másik képen van egy fecskendő és egy oltási csomag

    Hogyan lehet megakadályozni a hepatitist?

    A hepatitis megelőzése elengedhetetlen ennek a potenciálisan súlyos májbetegségnek a terjedésének és a populáció egészségének védelme érdekében. A megelőzési intézkedések a hepatitis vírus típusától függően változnak, és magukban foglalják az oltásokat, a higiéniai intézkedéseket, az oktatást és a biztonságos viselkedést. Az alábbiakban felsoroljuk a hepatitis legfontosabb megelőzési stratégiáit:

    Oltás

    • Hepatitis a: A hepatitis A oltás elérhető, és különösen ajánlott a magas prevalenciával rendelkező országokba, a krónikus májbetegséggel küzdő emberek és az expozíció kockázatával járó szakmákban szenvedő emberek számára. A vakcinázás két adagból áll, amelyeket 6–12 hónapos távolságra adnak be, és hosszú távú védelmet nyújtanak.

    • Hepatitis B: A hepatitis B elleni vakcinázás az egyik leghatékonyabb megelőzési intézkedés, és minden csecsemő számára, valamint a magas kockázatú emberek számára is ajánlott, ideértve az orvosi személyzetet, a kábítószer -használatot és a gyakran változó szexpartnerekkel rendelkező embereket. A vakcinázást általában három adagban hajtják végre hat hónap alatt, és hosszú távú védelmet nyújt.

    • Hepatitis C, D és E. Egyes országokban bizonyos kockázati csoportokban, például a magas kockázatú területeken lévő terhes nők esetében elérhető oltás a hepatitis E ellen. 

    Biztonságos injekciós és transzfúziós gyakorlatok

    • A közösen használt tűk elkerülése: Mivel a B, C és D hepatitis vérrel terjedhet, elengedhetetlen a tűk és a fecskendők általános használatának elkerülése. Ez különösen az intravénás kábítószer -használókra, de az orvosi létesítményekre is vonatkozik.

    • Biztonságos vérátömlesztés: A magas színvonalú országokban a vértermékeket rutinszerűen tesztelik a hepatitis vírusokon. Ennek ellenére fontos annak biztosítása, hogy a vérátömlesztést csak minősített orvosi létesítményekben hajtsák végre az átvitel kockázatának minimalizálása érdekében.

    Védelem szexuális kapcsolatban

    • Óvszer használata: Mivel a hepatitis B szexuális tevékenységek révén terjedhet, az óvszerek használata csökkenti a fertőzés kockázatát. Ez különösen fontos a változó szexuális partnerekkel vagy a magas hepatitis-B prevalenciával rendelkező régiókban.

    Higiéniai intézkedések

    • Higiénikus ételek és vízkezelés: A hepatitis A és E elkerülése érdekében az utazóknak csak a főtt vizet kell inni a magas kockázatú területeken vagy a palackozott vízben, nem fogyasztanak nyers vagy főzött ételeket, és figyeljenek a higiéniára, amikor edényeket készítenek.
    • Kezet mos: A rendszeres kézmosás, különösen a WC és az étkezés előtt, egy egyszerű, de hatékony intézkedés a hepatitis A és E átvitelének elkerülésére.  Kézi fertőtlenítés A Pathemar kifejezetten megölhető, és ezért tovább szűkíthető az átviteli útvonalakon.

    Megvilágosodás és viselkedésváltozás

    • Oktatási programok: Az iskolákban, a közösségekben és az egészségügyi központokban végzett vizsgálati kezdeményezések növelhetik a hepatitis kockázatainak és a megelőzési intézkedések fontosságának tudatosságát. Ez magában foglalja a biztonságos szexuális gyakorlatokról, a kábítószer -visszaélés veszélyeiről és az oltások fontosságáról.

    • A kábítószer -visszaélés csökkentése: A kábítószerrel való visszaélés csökkentésére irányuló programok, különösen az intravénás kábítószer -használat segíthetnek csökkenteni a hepatitis B, C és D elterjedését. Ezt tisztítással, a visszavonás támogatásával, valamint a tiszta tűkhez való hozzáféréssel és az injekciókhoz való hozzáféréssel lehet elérni.

    Rendszeres tesztek és megelőző vizsgák

    • A kockázati csoportok szűrése: A kockázati csoportokban élő embereket, például a kábítószer -használókat, az orvosi személyzetet, a terhes nőket és a több szexuális partnerrel rendelkező embereket rendszeresen meg kell vizsgálni a hepatitisz szempontjából, hogy lehetővé tegyék a korai diagnosztizálást és a kezelést.

    • Korai felismerés: A rendszeres megelőző vizsgálatok és a korai vizsgálatok elősegíthetik a hepatitis -fertőzések korai szakaszában történő felismerését és a betegség terjedésének megakadályozását.

    A hepatitis megelőzése egy többrétegű megközelítés, amely magában foglalja az oltásokat, a biztonságos viselkedést, a higiéniai intézkedéseket és az oktatást. E stratégiák kombinálásával a hepatitis -fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető. Ezeknek a megelőzési intézkedéseknek a betartása különösen fontos a magas hepatitis -prevalenciával rendelkező régiókban és azoknál az embereknél, akik ki vannak téve a fertőzés fokozott kockázatának.

    Két részből álló kép, hogy orvoshoz forduljon egy fehér smockban, és látható egy szorító tábla nyakkivágása a dokumentumokkal 

    Kik a megfelelő kapcsolattartók és kapcsolattartó pontok?

    Ha egy hepatitisben szenvedő személyt diagnosztizálják vagy gyanítják, hogy a lehető legjobb ellátás és kezelés megszerzése érdekében kapcsolatba lépjen a speciális kapcsolattartási pontokkal, a szakemberekkel és a központokkal. Itt vannak a legfontosabb kapcsolattartási pontok a németországi hepatitisben szenvedő emberek számára:

    Családorvos vagy háziorvos

    • Első kapcsolattartási pont: A családorvos általában az első érintkezési pont, ha a hepatitis gyanúja van. Első vizsgálatot végezhet, vérvizsgálatokat rendezhet és szükség esetén átadhat egy szakembernek.
    • Kezelés és megfigyelés: Enyhe vagy bonyolult esetekben a családorvos átveszi a kezelést és a rendszeres megfigyelést.

    A gastroenterológia és a hepatológia szakemberei

    • Májbetegségek szakemberei: A gastroenterológusok és a hepatológusok az emésztőrendszer és a máj betegségeire szakosodtak. Részletes diagnózist végeznek, figyelemmel kísérik a betegség lefolyását és bevezetnek speciális kezeléseket.
    • Hosszú távú gondozás: A krónikus hepatitis -betegeket egy gastroenterológus vagy hepatológus gyakran vigyázza a betegség előrehaladásának nyomon követésére és a szövődmények megelőzésére.

    Májközpontok és speciális klinikák

    • Speciális ellátás: A nagyvárosokban vannak olyan speciális májközpontok és klinikák, amelyek a májbetegségek, ideértve a hepatitis diagnosztizálására és kezelésére összpontosítanak. Ezek a központok a legújabb diagnosztikai eljárásokat és terápiás lehetőségeket kínálják.
    • Multidiszciplináris csapatok: A májközpontok gyakran szakértőkkel, köztük hepatológusokkal, sebészekkel, onkológusokkal és táplálkozási szakemberekkel dolgoznak az átfogó ellátás biztosítása érdekében.

    Önmagában help csoportok és betegszervezetek

    • Deutsche Leberhilfe E.V.: Az egyik legfontosabb, önmagát help -szervezet, amely információkat, támogatást és hálózatépítést kínál a májbetegségben szenvedő emberek számára, ideértve a hepatitist is. Rendszeres találkozókat, információs rendezvényeket szerveznek és telefonos tanácsokat kínálnak.
    • Internetes fórumok és online közösségek: Számos online platformon van, amelyeken az érintettek ötleteket cserélhetnek és támogathatják egymást. Ezek a fórumok lehetőséget kínálnak a tapasztalatok megosztására és az érzelmi támogatás megszerzésére.

    Egészségügyi szerző

    • Tanács és oktatás: Az egészségügyi irodák információs programokat, információkat kínálnak a megelőzési és vakcinázási lehetőségekről. Segíthet a szakemberek vagy a speciális klinikák megtalálásában is.
    • Oltási és megelőzési intézkedések: Számos egészségügyi iroda ingyenes vagy olcsó oltást kínál a hepatitis A és B ellen, különösen a kockázati csoportok számára.

    Közegészségügyi szervezetek

    • Egészségügyi Világszervezet (WHO): A WHO átfogó információkat és globális iránymutatásokat kínál a hepatitis megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére. Támogatja a kampányokat világszerte a hepatitissel kapcsolatos halálesetek csökkentése érdekében.
    • Robert Koch Intézet (RKI): Németországban az RKI fontos epidemiológiai adatokat és információkat szolgáltat a hepatitisről. Útmutatást kínál a hepatitis -fertőzések kezelésére és elősegíti a megelőzési intézkedéseket.

    Kórházak és mentőszobák

    • Akut gondozás: Vészhelyzetben, különösen olyan súlyos tünetek esetén, mint a sárgaság, az erős fáradtság vagy az akut szövődmények, az érintetteknek kórházba vagy mentőszobába kell menniük, hogy gyors orvosi ellátást kapjanak.
    • Fekvőbeteg -kezelés: Súlyos kurzusok vagy szövődmények, például májcirrózis vagy májrák esetén, a kórházba való állóhelyzetbe kerülhet.

     

    Németországban számos kapcsolattartó pont van, amelyek átfogó támogatást nyújtanak az embereknek. Az első diagnózistól a speciális kezelésig, a társadalmi és érzelmi támogatásig, különféle intézmények és szakértők állnak rendelkezésre, hogy segítsék a betegség kezelését és életminőségük javítását. Fontos, hogy az orvosi segítséget korai szakaszban vegye igénybe, és szükség esetén kapcsolatba lépjen a megfelelő szakemberekkel és szervezetekkel.

    Szólj hozzá

    Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.