Person trägt weißes Oberteil, trägt zwei blaue Handschuhe, hält Blutröhrchen in der Hand mit Covid 19 Aufdruck
Érdemes tudni

A Covid-19 fertőzés és annak hosszú távú következményei relevanciája

A Covid 19 Pandemic 2019 óta alapvetően megváltoztatta a világot, és ma is sok ember életét alakítja. Noha a vírusra gyakorolt ​​akut fenyegetést a világ számos részén ellenőrzés alá vonták, továbbra is fennáll a tartós relevancia témája. 2024 -ben jelentősen kialakult a védőintézkedések, a tesztszabályok és a hosszú távú következmények, például a Long Covid kezelése.

Elmúltak az országos lezárások és a mindenütt jelenlévő maszk követelmények napjai, de a vírus még mindig valóság, amellyel élnünk kell. A védelmi intézkedések megkülönböztetettebbé váltak, és valószínűbb, hogy a helyi körülmények és az egyéni kockázati tényezők alapján alapulnak. A tesztstratégiák is megváltoztak: míg a rendszeres tesztek sok helyen csökkentek, a gyors hozzáférés és a PCR -tesztekhez való hozzáférés bizonyos helyzetekben nagy jelentőséggel bír.

A kutatás és a kezelés előrelépése különösen fontos a hosszú Covid által érintett személyek számára, amelyek száma még növekszik. Az új terápiás megközelítések és a speciális rehabilitációs ajánlatok reményt kínálnak, ám sok érintett ember továbbra is harcol a betegség hosszú távú következményeivel. Az a kérdés, hogy miként kezeljük ezeket a kihívásokat, mint társadalom, továbbra is nagyon aktuális, és tájékozott és differenciált pillantást igényel az utóbbi évek fejleményeiről.

Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a Covid-19 kezelésének jelenlegi fejleményeit, és rávilágítunk arra, hogy a pandémia korai napjai óta megváltoztak az érintettek védelme és gondozása. Maradjon velünk, hogy megtudja, mit kell tudnia most.

 

 

A világgömb illusztrációja, Covid 19 nyomtatás

Hosszú és covid utáni tünetek

A feltételek Covid acutin fertőzés, Hosszú ág és Posztfajta Kapcsolódik a betegség különböző fázisaihoz és aspektusaihoz a SARS-COV-2 vírus által, és specifikus meghatározásaik vannak:

Covid acutin fertőzés: Ez leírja a betegség kezdeti fázisát a SARS-COV-2 vírus fertőzése után. Az akut fertőzés általában négy hétig tart, és magában foglalja azokat a tüneteket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a vírusfertőzéshez, például láz, köhögés, légszomj, veszteség és szagvesztés, valamint súlyos esetekben a tüdőgyulladás és más szövődmények. Az akut fázis akkor ér véget, amikor a tünetek távoznak, és a beteg helyreáll.

Hosszú ág: Ez a szakasz leírja a tünetek jelenlétét, amelyek több mint négy héttel az akut fertőzés után maradnak. Ezek a tünetek változhatnak, és befolyásolhatják a különféle szervrendszereket, például kimerültséget (fáradtság), légszomjat, kognitív károsodást ("agyi köd"), valamint izom- és ízületi fájdalmakat. A hosszú Covid -ot továbbra is kizárási diagnózisnak tekintik, és akkor diagnosztizálják, ha a tünetek az akut fázis után folytatódnak megszakítás nélkül, és legalább négy hétig állnak le. A hosszú covid kifejezést gyakran szinonim módon használják a covid posztjára. Ez nem igaz, ezért fontos megkülönböztetni mindkét kifejezést az orvostudományban, még akkor is, ha az átmenet folyékony.

Posztfajta: A Post Covid az orvostudományban olyan szakaszként határozható meg, amelyben a tünetek 12 hét után folytatódnak, és világosabbá válik, hogy hosszú távú vagy krónikus lehet. A Post Covid magában foglalja mind a hosszú, mind a krónikus állapotok hosszú távú tüneteit, amelyek a Covid 19 fertőzésből alakulhatnak ki. 

Grafikus reprezentáció, akut covid fertőzés, hosszú covid és poszt covid

A klinikai kép krónikációja

A klinikai képet krónikáltnak tekintik, amikor a tünetek Három hónapnál hosszabb Nem valószínűtlennek tűnik, hogy álljon meg, és visszatérjen a normál egészségügyi állapotba. Ez vonatkozik a hosszú Covid és más krónikus betegségekre, például a myalgikus encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindrómára (ME/CFS). A krónikus betegségek gyakran hosszú távú és átfogó ellátást igényelnek a tünetek kezelése és az érintettek életminőségének javítása érdekében.

 

Aktuális prevalencia

A németországi járványtani helyzet azt mutatja, hogy a Covid-19 továbbra is kering, még akkor is, ha a legtöbb ember immunizálódik vagy már megfertőződött. 2024 nyarán Németországban megfigyelték a Covid 19 előfordulási gyakoriságát. Ez a növekedés számos tényezőnek köszönhető:

  • Új vírusváltozók: Az új variánsok az év eleje óta terjedtek, és felelősek az új fertőzések jelentős részéért. Ezek a variánsok néha megnövekedett transzferálhatóságot mutatnak, és részben elkerülhetik a meglévő immunitást, ami magasabb fertőzési arányhoz vezet.
  • Szezonális hatások: Bár a nyár általában egy olyan idő, amikor a légzőszervi fertőzések csökkennek, ebben az évben szokatlanul nagy számú Covid 19 eset volt. Ez összefügghet a megnövekedett utazásokkal és a nyári hónapokban zajló jelentős eseményekkel. Az ilyen tevékenységek elősegítik az emberek közötti szoros kapcsolatot és megkönnyítik a vírusátvitelt. Ezenkívül az utazási kvóta nyáron a legmagasabb, így az emberek egyre inkább külföldön és esetleges Corona hotspotok.
  • A vakcinázás védelmének csökkenése: Sok emberben csökken a vakcinázás vagy a korábbi fertőzés hatása, ami hajlamosabbá teszi egy másik fertőzésre. Noha a vakcinázási kampányok továbbra is működnek, az oltásokra való hajlandóság alacsonyabb, mint az előző években, ami hozzájárul a vírus terjedéséhez.
  • Csökkentő védőintézkedések: Számos állami védő intézkedés, például a maszk kötelezettsége és a nyilvános élet korlátozásainak törlésével javult a terjedés feltételei. Abban az időben, amikor a populáció biztonságosabbnak érzi magát, az éberség csökken, ami növeli a fertőzés kockázatát.

A hosszú covid prevalenciája a tanulmánytól függően változik, de az általános becslések szerint a Covid 19 fertőzött emberek kb. 10-20% -a érinti. Körülbelül 65 millió embert érint a post covid.

 Négy kép goundálása: Első kép: Sthetoscope, második kép: Covid SchnellTest, harmadik kép: Pulse oxim, negyedik kép: ffp2 maszkok

A tesztek és azok hatásainak elfogadása

A jelenlegi Covid 19 helyzetet befolyásoló alapvető tényező a tesztek elfogadása. A járvány csúcsának óta sok ország, köztük Németország, adaptálta tesztstratégiáikat és csökkentette a elvégzett tesztek számát. Ez alacsonyabb felvételhez vezet, és esetleg alábecsüli a fertőzés tényleges számát. Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) szerint a tesztek csökkentése rontotta az új variánsok terjedésének és az általános járványtani helyzet használatának képességét, hogy a korai szakaszban otthoni koronavírus rendszeres tesztjeit figyelje. Ezért ajánlott mindig Gyors teszt hogy otthon tartsa. Ez nem csak a saját egészségét biztosítja, hanem megóvja embereit is az új fertőzéstől. Ezt a különösen veszélyeztetett embercsoportok védhetik.

 

 

Két kép átfedése, egy férfi tartja a fülét, egy nő tartja a szemét

Általános tünetek hosszú és utólagos tünetek 

A hosszú covid leggyakoribb tünetei olyan különféle tünetek, amelyek befolyásolják a különböző szervrendszereket, és jelentősen ronthatják az érintettek életminőségét.

  • Fáradtság és kimerültség: A tartós, gyakran túlnyomó fáradtság, amelyet a nyugalom alig enyhít, az egyik legjellemzőbb és leginkább károsító tünet a hosszú covidnak. Ezt a vezető kimerültséget jelenleg nem lehet kezelni.
  • Kognitív károsodások (agyi köd): Az érintett személyek gyakran beszámolnak a koncentrációs problémákról, a memóriamozatokról és a mentális folyamatok lassulásáról, amelyek megnehezíthetik a mindennapi életet.
  • Légzőszervi tünetek: A tartós légszomj, köhögés és mellkasi fájdalom azt jelzi, hogy a tüdő részvétele, még a korábban enyhe Covid 19 tanfolyam mellett is.
  • Izom -csontrendszeri panaszok: Az izmok és ízületek, valamint az általános gyengeség fájdalma jelentősen ronthatja a mobilitást és a jólétet.
  • Neurológiai tünetek: A kognitív problémák mellett a fejfájás, a szédülés és az érzékszervi rendellenességek, például a bizsergés vagy a zsibbadás gyakran fordul elő.
  • Pszichológiai stressz: A depresszió, a szorongás és az alvási rendellenességek gyakori mellékhatások, amelyek súlyos betegség hirtelen előfordulása révén fordulhatnak elő.
  • Szív- és érrendszeri tünetek: A szívritmiák, a gyors szívverés és az időnként mellkasi fájdalom és mellek jelezhetik a kardiovaszkuláris rendszer folyamatos stresszt.
  • A meglévő klinikai képek romlása: A hosszú és utáni covid tartósan súlyosbíthatja a meglévő korábbi betegségeket, például asztmát, kardiovaszkuláris betegségeket vagy neurológiai betegségeket. A betegek gyakran beszámolnak ezen alapul szolgáló betegségek tüneteinek növekedéséről, amelyeket a Covid 19 fertőzés kiváltott vagy meghúzott.

 

 

kategória Tünetek
Autonóm tünetek Fáradtság, alvási rendellenességek
Szív tünetei Mellfájdalom, szívdobogások, mellek, poszturális ortosztatikus tachykardy szindróma
Kognitív tünetek Agyi köd, memóriaproblémák, koncentráció nehézségei, depresszió, félelem
Dermatológiai tünetek Hajhullás
Gastrointestinalis tünetek Emésztési problémák
Immunológiai tünetek Láz
Izom- és ízületi tünetek Izomfájdalom, ízületi fájdalom
Neurológiai tünetek Fejfájás, a szagérzet elvesztése, bizsergő érzések
Tüdő tünetek Légszomj, köhögés, torokfájás
Ponttionális rossz közérzet (PEM)

 

 A képen láthatja a vírusrészecskéket (Covid 19) a közeli -upban

Poszt-covid patomechanizmus

A hosszú Covid pontos patomechanizmusai még nem értették meg teljesen, de a jelenlegi kutatások számos lehetséges okot jeleznek:

  • Perzisztens víruskomponensek: Úgy gondolják, hogy a vírus részei a testben maradnak, és tartós gyulladásos reakciót okoznak.
  • Autoimmun reakciók: A Covid-19 autoimmun reakciókat válthat ki, amelyekben az immunrendszer tévesen támadja meg a test saját szövetét.
  • Az immunrendszer diszfunkciója: Az immunrendszer misogormázása tartós gyulladáshoz és tünetekhez vezethet.
  • A szervek károsodása: A szervek károsodása az akut fázisban hosszú távú hatásokkal járhat, amelyek hozzájárulnak a hosszú covid tüneteinek.

 

Grafikus ábrázolási egyezések

A hosszú élénk szenvedők mindennapi életében bekövetkező problémák

A Long Covid a mindennapi életben jelentős kihívásokkal jár. Ezek a problémák kiterjednek a különböző területekre, ideértve a társadalmi interakciókat és a társadalmi életben való általános részvételt.

Elszigeteltség és társadalmi megbélyegzés:

  • elkülönítés. Az érintetteknek gyakran támogatásra van szükségük a fizikai gondozás vagy az AIDS értelemben. 
  • Megbélyegzés: Még mindig nincs megértés és elfogadás a hosszú covid esetében. Az érintett személyeket megbélyegezhetik, és tüneteik miatt, amelyek gyakran láthatatlanok, nem veszik komolyan. A betegség bonyolultsága miatt nincsenek tárgy -specifikus kapcsolattartási pontok és orvosi speciális központok. Ezeknek óriási várakozási időket mutatnak 12-24 hónapos várakozási idő, vagy az indulás hiánya miatt újra bezáródni kellett. Ennek eredményeként az érintett személyek és környezetük egyedül maradnak a betegséggel, és bizonytalanul maradnak.

Mentális egészség:

  • Depresszió és félelem: A tartós egészségügyi problémák és a normális élet vezetésének képtelensége depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. A tünetek időtartamának bizonytalansága, valamint a költség -hordozók és a szociális orvoslás általi felismerés hiánya szintén hozzájárul ezekhez a pszichológiai stresszhez.

Korlátozások a mindennapi életben:

  • A mindennapi feladatok elvégzése: A tartós fáradtság és más tünetek, például a légszomj és a fájdalom megnehezítik a mindennapi feladatok elvégzését. Még az egyszerű tevékenységek, például a vásárlás, a házimunka vagy a gyermekek gondozása is nagy kihívássá válhatnak.
  • mobilitás: Sok érintett embernek nehezen mozog, ami tovább korlátozza a társadalmi és szakmai tevékenységekben való részvételt. Sokan már nem képesek önálló életkorú életet élni. A probléma nem az, hogy az AIDS -t támogatásként fogadja el, hanem hogy az emberek gyakran nem kapnak bizonyos fokú fogyatékosságot (GDB), vagy nem kapnak bizonyos fokú gondozást. Itt is túl kevés útmutató van, amelyek figyelembe veszik a Covid -ot a kategorizálásban. 

Szakmai kihívások:

  • Munkaképesség: A hosszú covid tünetei súlyosan befolyásolhatják a munka képességét. A betegség hosszabb fázisai és a munkába való visszatérés képtelensége gyakori problémák. Ez nem csak pénzügyi nehézségekhez vezet, hanem befolyásolhatja az önértékelést és a szakmai identitást is.
  • Szakmai reintegráció: A munkahelyi visszatérés gyakran nehéz. Rugalmas munkaidőre és feltételekre van szükség, de nem mindig kínálják őket. Az olyan intézkedések, mint például a Step -By -Step reintegráció "hamburgi modellje", hasznosak lehetnek, de gyakran szükségük van egyéni kiigazításokra, mivel a mérsékelten és nehezebb emberek reintegrációs periódusa nem elegendő, tehát új fogalmakra van szükség az emberek visszatéréséhez, hogy az emberek visszatértek -e vissza. a munkaerőpiac.
A speciális ellátáshoz való hozzáférés:
  • Hosszú várakozási idő: A speciális rehabilitációs létesítmények magas igénye és korlátozott kapacitása miatt az érintetteknek gyakran el kell fogadniuk a hosszú várakozási időket. Ezen túlmenően nagyon kevés létesítmény szakosodott a hosszú és utáni posztra. A bizonyítékok hiánya miatt a rehabilitáció során nem figyelhetők meg merev rendszer. A különféle tünetek és a különféle fókuszok miatt minden beteg és beteg szükségességére van szükség. Az érintettek egy részét a rehabilitáció ellen javasolják az erõteljes rossz közérzet miatt, mivel az állam folyamatos romlásának provokálásának kockázata túl nagy. A különleges poszt -covid központokban gyakran több mint 12 hónapos várakozási idő áll rendelkezésre. Ez értékes idő a diagnosztikai pontosítás megindításához érintett személyek számára. Itt is ez azt jelenti: várj.
  • Multidiszciplináris megközelítések: Az átfogó rehabilitáció multidiszciplináris megközelítéseket igényel, amelyek integrálódnak az alanyhoz kapcsolódó fókusz, a fizioterápia és a foglalkozási terápia, a mozgásterápia, a pszichológiai támogatás és a célzott orvosi kezelés, valamint a legújabb ismeretek jelenlegi ismerete mellett. Az ilyen programok azonban nem érhetők el mindenhol.

Pénzügyi stressz:

  • Kezelési és rehabilitációs költségek: A hosszú kezelések és a rehabilitáció költségei jelentősek lehetnek, különösen, ha nem minden intézkedést fedeznek a fizetők, például az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás vagy a szakmai szövetségek. Ez azt jelenti, hogy a jövedelemhiányos embereknek egyébként is finanszírozniuk kell a terápiájukat. Ez további terhet jelent az érintettek és családtagjaik számára. A gyógyszer hivatalos jóváhagyásáig sok év telik el. Addig ezeket a gyógyszereket nem veszik be az egészségbiztosítási katalógusba, ezért nem téríthetők be.

A Long Covid messzemenő hatással van az érintettek és társadalmi környezetük mindennapi életére. Átfogó elismerést és támogatást igényel a társadalomtól és az egészségügyi ellátástól a kihívások kezelése és az érintettek életminőségének javítása érdekében. 

Négy kép edzése, Első kép: Az ember kezét a felső testre, kék inget visel, második kép: Írja be fehér orvos kabátját és álló teát, harmadik kép: Kék tabletta a tálban, negyedik kép: Fej puzzle -kötéllel 

Lehetséges terápiás megközelítések hosszú ideig

A Long Covid egy komplex szindróma, amelynek tünetei széles skálájúak, amelyek hetek vagy hónapokig tarthatnak. A kezelés multidiszciplináris megközelítést igényel. Íme néhány legfontosabb terápiás megközelítés:

Tünetmentes kezelés:

  • Fáradtság: Az ingerlés (az aktivitás és a pihenés kezelése), az energiakarbantartási technikák és a fizikai rehabilitáció döntő jelentőségű a tartós kimerültség kezelésében.
  • légzőszervi tünetek: Légzési terápia és célzott gyakorlatok a tüdőfunkció javítása érdekében elősegítheti a légzési képesség helyreállítását.
  • Kognitív tünetek: A kognitív rehabilitáció és a memória edzés felhasználható a memória és a koncentráció problémáinak enyhítésére.
Orvosi támogatás:
  • Szív- és érrendszeri problémák: A szívritmuszia vagy más kardiológiai problémák kardiológusok általi rendszeres monitorozása és kezelése.
  • Neurológiai panaszok: Neurológiai vizsgálatok és kezelések a neurokognitív rendellenességek kezelésére. 
Rehabilitációs intézkedések:
  • Fizikoterápia: Gyakorlatok az izmok megerősítésére és a mobilitás javítására a fizikai funkciók támogatása érdekében.
  • Foglalkozásterápia: Támogatás a mindennapi tevékenységek kezelésében és az életminőség javításában.
Pszichoszociális támogatás:
  • pszichoterápia: Pszichológiai támogatás és tanácsadás a hosszú és poszt -poszt -pszichés érzelmi és pszichológiai stressz kezelésére.
  • Önmagában help csoportok: Részvétel olyan csoportokban, amelyekben az érintettek megosztják tapasztalataikat és támogatják egymást.
Gyógyszerkezelés:
  • Fájdalomkezelés: Fájdalomcsillapítók és gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) használata a fájdalom és a gyulladás enyhítésére.
  • Immunrendszer modulációja: Bizonyos esetekben a gyógyszerek használhatók az immunrendszer modulálására az autoimmun reakciók csökkentésére

Mivel a hosszú Covid okait még nem vizsgálták kellő módon, a kezelés csak tüneti. A fő cél a tünetek enyhítése és az érintettek életminőségének javítása. Ezek a beavatkozások azonban nem okozati terápiás megközelítések, ezért nem irányítják. A Post Covid nem gyógyítható meg a jelenlegi tudományos szintre. Az idő fontos tényező a betegség folyamán, amelynek nagy jelentősége van annak érdekében, hogy felépüljenek egy poszt -fertőző betegségből. 

 

Átfedés a poszt -covid és a myalgikus encephalmalomyelitis (Me/CFS) által

ME/CFS egy komplex, súlyos neurológiai és krónikus betegség, amelyet szélsőséges kimerültség jellemez, amelyet a nyugalom nem enyhít, és fizikai vagy mentális erőfeszítésekkel romlik. Az érintettek többsége állandóan nem képes dolgozni, mások gondozásától függ, és nem vezethet autonóm és önmagában meghatározott élethez. A betegség az 1950 -es években vált ismertté. Ezt azonban az utóbbi évtizedekben azonban alig fizették meg, mert csak egy kisebbséget érintettek. Különösen az ME/CFS -ben a szakértők nagyon nagy számú be nem jelentett esetről és gyakori téves diagnózisokról beszélnek. A gyötrelmes járványon keresztül tévesen figyelték a betegséget, mivel a betegség -kóstolók nagyon hasonlóak tüneteikben. Ennek értelmében a Post CVID 20–50% -a befolyásolta a ME/CFS diagnózis kritériumait a vizsgálati helyzettől függően. A síelésben a közepes méretű életkorban 20 és 40 év közötti életkorban van, beleértve azokat is, akiket feltételezhetően korábbi betegség nélkül.

A becslések szerint az ME/CF -k populációjának körülbelül 0,2–0,4% -át befolyásolja világszerte, így a prevalencia a régiótól és a diagnosztikai kritériumoktól függően változik. Németországban a korona járvány előtti prevalencia körülbelül 300 000. A szakértők nagy számú be nem jelentett esetet jelentenek. A Corona Pandemie eredményeként legalább egy megduplázódik az érintett személy.

Patomechanizmus

Az ME/CF -k pontos okait még nem tisztázták, de feltételezzük, hogy számos tényező szerepet játszik, beleértve a fertőzéseket, az immunrendszereket, a neuroendokrin diszregulációt és a genetikai hajlamot. Vannak jelek arra, hogy a vírusfertőzések kiváltóak lehetnek, ami különösen fontos a poszt -covid kapcsán.

Hasonlóságok:

  • Fáradtság, kimerültség és utáni rossz közérzet (PEM): Mindkét betegséget súlyos, gyakran bénító kimerültség jellemzi, amely a legkisebb erőfeszítés után romlik.
  • Erős fizikai korlátozások: Az érintettek nagy része a külső segítségtől függ, bizonyos szintű gondozással és AIDS -re van szükség, a részesedés teljes mértékben az ágyhoz kötődik, mások nagy erőfeszítésekkel teljesíthetik a háztartás feladatait.
  • Alvási rendellenességek: A hosszú ideig tartó alvásfázisok és az ébredés nem ébredése érzése jellemző a betegségre
  • Kognitív károsodás: A koncentráció és az "agyi köd" nehézségei széles körben elterjedtek mind az ME/CFS, mind a Post Covidban.
  • Autonóm diszfunkció: Az olyan tünetek, mint a szédülés, a gyors szívverés és a hőmérsékleti szabályozás problémái, mindkét klinikai képen előfordulnak. Ezért egy átfedés fordul elő a So -nek nevezett poszturális ortosztatikus tachykardia -szindrómával (POTS). Ez a betegség gyakran másodlagos betegség a poszt -covid és az ME/CFS -ből.

Különbségek:

  • származás: A ME/CFS-t különféle triggerek okozhatják, míg a Post Covid kifejezetten a SARS-COV-2 fertőzés után fordul elő.
  • Pálya: A ME/CFS gyakran hosszú, krónikus szenvedés, míg a poszt után a tünetek hónapok után elmúlhatnak, bár egyes esetek krónikussá válnak.
  • osztályozás: A ME/CFS -nek megvan a maga, egyértelműen meghatározott osztályozása a diagnosztikai kritériumokkal (például a kanadai konszenzus kritériumokkal), míg a Post Covid egy szélesebb szindróma, amelynek még nincs egységes meghatározása.

    Összehasonlító táblázat: Me/CFS vs. post covid

    jellemző ME/CFS Posztfajta
    származás Különböző triggerek, gyakran vírusfertőzések után Akut SARS-COV-2 fertőzés után
    Kimerültség (PEM) Igen Igen
    Alvási rendellenességek Igen Igen
    Kognitív tünetek Igen (agyi köd, koncentrációs problémák) Igen (agyi köd, koncentrációs problémák)
    Autonóm diszfunkció Igen (például szédülés, tachikardia) Igen (például szédülés, tachikardia)
    A tünetek időtartama Krónikus, gyakran egész életen át Változó, elmúlhat vagy krónikussá válhat
    Diagnosztikai kritériumok Kanadai konszenzus kritériumok, Fukuda kritériumok Nincs egységes kritérium, gyakran tünet -orientált

     

    A Long Covid továbbra is komoly kihívás, amely sok érintett ember életét befolyásolja sokáig az akut Covid 19 fertőzés után. A tartós tünetek jelentősen csökkenthetik az életminőséget, és célzott orvosi ellátást igényelhetnek. Ezek a hosszú távú hatások egyértelművé teszik, hogy a Covid-19 nem csupán ideiglenes betegség, hanem hosszú távú egészségügyi következményekkel is járhat.

    Tekintettel ezekre a kockázatokra, továbbra is döntő fontosságú, hogy megvédje magát és másokat az új fertőzéstől. A vírus eloszlásának hatékony eszköze a gyors hozzáférhető és könnyen elvégezhető gyors tesztek. Rendszeres tesztek, különösen a tünetek vagy a fertőzött személyekkel való érintkezés után, elősegítik a fertőzések korai felismerését és a vírus terjedésének megakadályozását. Ez különösen fontos, hogy elkerüljék a hosszú élmény fejlődését és a veszélyeztetett népességcsoportok védelmét.

    Abban az időben, amikor sok fejben legyőzik a járványt, elengedhetetlen az óvatosság folytatása és a rendelkezésre álló védő intézkedések felhasználása. Ilyen módon hozzájárulhatunk a COVID-19 hosszú távú egészségügyi következményeinek minimalizálása és a vállalat egészének egészségének megőrzése érdekében.

    Szólj hozzá

    Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.