Weltblutspendetag 2024 - alle wichtigen Fragen und Antworten rund um die Blutspende
Érdemes tudni

2024 -es véradományozási nap - minden fontos kérdés és válasz a véradományozással kapcsolatban

A mai „Vérvilág -adomány napi napja” azt szeretnénk, hogy lehetőséget kapjunk arra, hogy tájékoztassuk őket a vér adományozásáról. Maga véradók vagytok, és fontos hozzájárulást nyújtanak a közjához? Vagy akár egyike vagy azok közül, akik már véradást kaptak? Valójában ismeri a saját vércsoportját?

A népességnek csak kb. 3% -a rendszeresen adományoz Németországban. A németországi véradományok napi igénye körülbelül 15 000, a klinikák betegeinek gondozásának biztosítása érdekében. Nagyon nagy a kereslet a vér adományaira annak érdekében, hogy hosszú távon fedezze a napi orvosi igényeket. Minden egyes ember számít - ők is!

Miért kellene adományoznom a vért?

 A vér adományának okai:

  • életeket menteni: Minden véradomány akár három életet takaríthat meg, mivel a vért összetevőire osztják (vörösvértestek, plazma és trombociták).
  • Egészségügyi ellátás: A vér adományai nélkülözhetetlenek a műveletekhez, a balesetek áldozatainak, a rákkezeléshez és a krónikus betegségekhez.
  • Saját egészség: A rendszeres donorokat minden egyes adomány előtt orvosilag megvizsgálják, ami hozzájárulhat az egészségügyi problémák korai felismeréséhez.
  • Közösségi támogatás: A vér adományozása miatt fontos hozzájárulást nyújt a közösség orvosi ellátásához.
  • Hála és jutalom: Sok ember hálát és teljesülési érzést érez a vér adományozásának altruista cselekedete révén. Néhány országban is vannak juttatások.

 

Mi az a telivér adomány?

Véradományozással általában körülbelül 500 milliliter vért távolítanak el. Ez magában foglalja az összes vérkomponenst (eritrociták, leukociták, trombociták, vérplazma). Ez az összeg körülbelül fél liternek felel meg, és jól tolerálható egy egészséges felnőtt számára. A pontos összeg kissé eltérhet, az adott ország vagy a véradományozó eszköz irányelveitől függően. Mivel a testnek bizonyos mértékű regenerációra van szüksége, a két véradomány közötti távolságnak legalább 8 hétnek kell lennie. A nőknek évente négyszer adományozhatnak vért, de a férfiak hatszor. Ez magyarázható az alacsonyabb hematokrit értékkel, ami azt jelenti, hogy a nők alacsonyabb számú eritrocitákkal (vörösvértestek). A vér maximális eltartási ideje 42 nap.

 A teljes vér adományának alternatívái

 A teljes vér adományozása mellett a véradományozás más formái is vannak, például a plazma adományozás és a vérlemezke -adományozás, amelyben a vér különböző mennyiségeit és összetevőit veszik fel:

  • Plazmaadományozás: Plazma adományozással, csak a plazmával, a folyadékkal  A vér sárgás aránya. Ez általában a donor testtömegétől függ, 600 és 800 ml plazma között. Ez 90% vízből áll. A többi tápanyagok, hormonok, ásványi anyagok és több mint 120 különféle fehérjetartalmú szövet. A fennmaradó vért, és ezért nem igényelnek vérkomponenseket (eritrociták, leukociták és vérlemezkék), visszatérnek a donorba. Értékes szöveteket olyan gyógyszerekhez, amelyekre szükség van az életveszélyes betegségek kezeléséhez, a vérplazmából származnak, például vér koagulációs rendellenességek vagy immunvédelmi gyengeség esetén. Az adományozási intervallum szignifikánsan rövidebb, mint a teljes vér adományozásakor. Legfeljebb 60 plazma adományt lehet elvégezni évente. Legalább 2 napnak kell lennie az adományok között. A német Vöröskereszt 7 napos távolságot javasol.

 

  • Vérlemezke -adományozás: A vérlemezkéket (trombocitákat) a vérlemezke -adományozás során gyűjtik, míg a vörösvértestek és a plazma visszatér. A trombociták nagyon fontosak a sebezés, a vérrögés és az immunhiány esetén. A leukémiában vagy más rákban szenvedő emberek legtöbbször vérlemezke -adományozást kapnak, mivel már nem tudnak önmagukban reprodukálni a vérlemezeket. Ez például csontvelő -transzplantáció vagy súlyos balesetek vagy májátültetések után fordul elő. Az ajánlott adományozási intervallum 14 nap, így max. A vérlemezkék eltartási ideje csak 4 nap. A folyamat összehasonlítható a plazma adományozásával. A trombocitákat és a plazma egy részét kiszűrjük a vérből. A fennmaradó alkatrészeket visszatérnek a testbe.


    Annak érdekében, hogy megkülönböztessük a három eljárást, a megfelelő áttekintés segít, amelyben mindhárom eljárást közvetlenül összehasonlítják.

     

    kritériumok

    Telivér adomány

    Plazmaadományozás

    Vérlemezke -adományozás

    Adományozási kötet

    500 ml

    600-800 ml plazma

    Egyénileg

    Az eljárás időtartama

    10-15 perc

    45-60 perc

    60-120 perc

    Az adományok gyakorisága

    8-12 hetente

    3-7 nap

    14 nap

    Az adomány felhasználása

    Megjelenik, műveletek, vérszegénység

    Égési sérülések, koagulációs rendellenességek, sokk

    Rákos betegek, transzplantációk, nehéz vérzés

    tartósság

    42 nap

    Legfeljebb 2 év (fagyasztva)

    4 nap

    Ki adományozhat

    Egészséges felnőttek, 18-65 éves, legalább 50 kg

    Egészséges felnőttek, 18-65 éves, legalább 50 kg

    Egészséges felnőttek, 18-65 éves, legalább 50 kg

    Juttatás

    Nem

    Igen

    Igen

     

     Mi a rhesus tényező és miért olyan fontos?

    A rhesus faktor (Rh-faktor) olyan fehérje, amely jelen lehet a vörösvértestek felületén. Ha a fehérje jelen van, a vércsoportot Rh-pozitívnak (RH+) nevezik; Ha nincs RH-negatív (RH-). A rhesus tényező fontos szerepet játszik a vérátömlesztésben és a terhességben.

    Rhesus faktor és vérátömlesztés:

    • RH-pozitív (RH+): Rh+ vérben szenvedő emberek megőrizhetők mind az Rh+, mind a Rh-blut.
    • RH-negatív (RH-): A kékes emberek csak Rh-vérben részesülhetnek, mert az Rh+ vér transzfúziója immunológiai reakcióhoz vezethet.

    Rhesus faktor és terhesség:

    A rhesus tényező a terhességek szempontjából is fontos. Ha egy RH-negatív anya RH-pozitív gyermeket vár, szövődmények fordulhatnak elő, különösen a következő terhességekben, mivel az anya teste kialakulhat antitesteket az RH-pozitív sejtek ellen. Ezért a terhes rátsági-negatív nőket gyakran adják anti-D immunoglobulin injekciónak (anti-D profilaxis) ennek az immunreakciónak a megelőzése érdekében.

    Összefoglalva: a rézus tényező döntő tényező a vércsoportos képességben, és ezeket gondosan figyelembe kell venni a vérátömlesztésben és a terhességben.

    Ki kaphatja meg melyik vért?

    Ez a táblázat szemlélteti a vércsoportok kompatibilitását, figyelembe véve a rhesus tényezőt. Az RH-negatív recipienseknek gondoskodniuk kell arról, hogy az immunológiai reakciók elkerülése érdekében csak az RH-negatív vért kapjanak. Az RH-pozitív vevők viszont nagyobb rugalmassággal rendelkeznek, és megőrizhetik mind az RH-pozitív, mind az RH-negatív vért.

    Befogadó

    Vért kaphat:

    0-

    0-

    0+

    0-, 0+

    A-

    0-, a-

    A+

    0-, 0+, A-, A+

    B-

    0-, B-

    B+

    0-, 0+, B, B+

    EL-

    0-, a-, b-,

    AB+

    0-, 0+, A-, A+, B, B+, AB-, a+-tól (minden vércsoport)

     

    Példa a kompatibilitásra:

    • A vércsoporttal rendelkező személy vért kaphat a donoroktól az A és 0- vércsoportokkal.
    • Az A+ vércsoporttal rendelkező személy vért kaphat az A+, A, 0+ és 0 vércsoportokkal rendelkező donoroktól.

     Ki adományozhat vért, és mi az új?

     A véradókra vonatkozó követelmények:

    • egészségi állapot: A donornak egészségesnek és fertőző betegségektől mentesnek kell lennie.
    • Régi: Az adományozóknak 18 és 65 év között kell lenniük. Általános szabály, hogy az első adományozók nem lehetnek 60 évnél idősebbek, a rendszeres adományozók 68 éves vagy annál idősebbek adományozhatnak, az orvos értékelésétől függően. A véradományozók átlagéletkora körülbelül 48 év, míg az első donorok átlagéletkora 32,9 év.
    • Súly: Minimális súly 50 kg
    • Vérnyomás és hemoglobin érték: A vérnyomásnak normál területen kell lennie, és a hemoglobin értékének kellően magasnak kell lennie.
    • Az adományok közötti távolság: A nők 12 hetente adományozhatnak vért, a férfiakat pedig 8 hetente.
    • Változások Németországban: 2021 szeptembere óta a homoszexuális férfiak képesek voltak vért adományozni Németországban, ha legalább négy hónapig nem volt új szexuális partnerük. Ezt az adaptációt a diszkrimináció csökkentése és a vérellátás biztonságának biztosítása érdekében végezték el

     

    Kit kizárnak a véradományból?

    Kizárási kritériumok:

    • Fertőző betegségek: Hepatitis B, hepatitis C, HIV vagy más fertőző betegségek
    • Gyógyszeres kezelés: Bizonyos gyógyszerek ideiglenes vagy állandó kizáráshoz vezethetnek
    • Kockázati viselkedés: A szexuális úton terjedő betegségek és a kábítószer -függőségben szenvedő emberek magas kockázata
    • Utazás a kockázati területekre: Maradjon malária vagy zikavírus kockázati területei ideiglenes kizáráshoz vezet
    • Tetoválások és piercingek: Azok az emberek, akiknek tetoválása vagy piercingje volt az elmúlt négy hónapban
    • Terhesség és szoptatási időszak: Nők a terhesség alatt és legfeljebb hat hónapig a születés után vagy a szoptatás során
    • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségben szenvedő emberek, például cukorbeteg

     

    Mit kell figyelembe vennie a vér adományának napján?

    A vér adományának napján van néhány fontos dolog, amelyet figyelembe kell venni annak biztosítása érdekében, hogy az adományozási folyamat zavartalanul működjön, és biztonságos legyen mind a donor, mind a recipiens számára. Ezek az intézkedések elősegítik a mellékhatások kockázatának minimalizálását, és biztosítják, hogy gyorsan felépüljenek a véradományból.

     

    Légy jól hidratált:

      • Igyon elegendő vizet a vér adományozása előtt és után. A jó hidratálás elősegíti a vér térfogatának fenntartását és a keringési tünetek elkerülését az adomány eredményeként

    Elegendő egyél:

      • Egyél egészséges ételt, mielőtt vért adományozna. Kerülje el azonban a zsíros ételeket, mivel ezek befolyásolhatják a vér elemzését.

     Az alkohol elkerülése:

      • Kerülje az alkoholfogyasztást a vér adományozásának napján, és ideális esetben az előző nap is, mivel az alkohol kiszáradó hatással van és befolyásolhatja a vérszámot.

    Elegendő alvás:

      • Ügyeljen arra, hogy elegendő alvást kapjon a véradomány előtti éjszaka. A pihenő test jobban képes kezelni a vérvesztést.

     Megfelelő ruházat:

      • Viseljen röviden átnyúló vagy könnyen éghajlati ruházatot, hogy az orvosi személyzet könnyen hozzáférhessen a karjához.

     Ellenőrizze az egészségi állapotot:

      • Ügyeljen arra, hogy egészségesnek érzi magát. Ha hideg tünetei, láza vagy egyéb egészségügyi problémái vannak, mozgassa a vér adományozását.

     Nem kimerítő fizikai aktivitás:

      • Kerülje a kimerítő fizikai tevékenységeket, a sportot és a nehéz emelést a vér adományának napján, mind előtte, mind utána.

     ID dokumentumok behozatala:

      • Hozzon magával egy érvényes személyi igazolványt vagy véradókártyát, ha szükséges

     A vér adományozása után:

      • Pihenjen 10-15 percig a vér adományozása után, és igyon elegendően. Egy kis snack stabilizálja a vércukorszintjét
      • Kerülje a felkelést azonnal a vér adományozása után, vagy gyors mozgást végezzen a szédülés elkerülése érdekében
      • Vigyázzon arra, hogy érzi magát. Szédülés vagy kellemetlenség esetén azonnal tájékoztatja az orvosi személyzetet

     Utógondozás:

      • Igyon sok folyadékot a következő 24 órában, és kerülje az alkoholt
      • Kerülje az intenzív képzést vagy kimerítő tevékenységeket a nap hátralévő részében
    Kulcsszavak:

    Szólj hozzá

    Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.