Inkontinenz bei Erwachsenen - Ursachen, Bewältigung und Hilfsmittel
Ápoló

Inkontinencia felnőtteknél - okok, megküzdés és AIDS

A Harn inkontinencia egy gyakori és gyakran alábecsült probléma, amely sok felnőttet érint. A terjedése ellenére gyakran a szégyen vagy a tudatlanság miatt gyakran nem foglalkoznak megfelelően. 

Ebben a blogbejegyzésben szeretnénk beszélni a felnőttek húgyúti inkontinenciájáról, okairól, stratégiáiról a megbirkózáshoz és az AIDS -ről, amelyek segíthetnek az aktív és teljesítő élet élésében.

Az inkontinencia meghatározása:

Az inkontinencia leírja a vizelet vagy szék szándékos ellenőrzésének képességének elvesztését, ami a vizelet vagy a széklet nem kívánt veszteségéhez vezet. Az inkontinencia az embereket érinti a világ minden tájáról, függetlenül a nemtől, az életkortól vagy a társadalmi státustól. Bármely életkorban befolyásolhatja az embereket, a gyermekektől az idősebb felnőttekig. Az inkontinencia kockázata azonban az életkorral növekszik. Az idősebb embereket különösen befolyásolják, mivel a természetes öregedési folyamat és az életkorhoz kapcsolódó változások befolyásolhatják a hólyag ellenőrzését. A statisztikák azt mutatják, hogy az inkontinencia több mint 70 éves inkontinencia kb. 30% -át érinti.

Az inkontinencia az életminőség jelentős károsodása lehet, de számos kezelési lehetőség és AIDS segíthet a tünetek kezelésében és az aktív élet élésében. Fontos, hogy az érintettek orvosi segítséget keressenek az inkontinencia okainak azonosítása és a megfelelő kezelési intézkedések meghozatala érdekében.

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia, legyen az húgyúti vagy széklet -inkontinencia, különféle tényezők okozhatják. A húgyúti inkontinencia esetén az életkorhoz kapcsolódó változások fontos szerepet játszanak, mivel a hólyag kapacitása az életkorral csökken, és a hólyag izmainak gyengébbé válik. A nők születés után és a férfiak a prosztata műtét után gyakran érintettek. Az olyan neurológiai betegségek, mint például a Parkinson's, a sclerosis multiplex vagy a stroke, szintén befolyásolhatják a hólyag elleni küzdelmet.

A hólyagkövek, a húgyúti fertőzések és bizonyos gyógyszerek további okok lehetnek. A széklet inkontinenciáját viszont krónikus székrekedés, az anális szövés károsodása, a gyulladásos bélbetegségek vagy a bélműtét okozhatja. A pontos ok elengedhetetlen a kezelés megválasztásához, amelyet az orvosnak külön -külön kell meghatároznia.

Inkontinencia és tüneteik

Az inkontinencia tünetei a típustól és az októl függően változhatnak. A húgyúti inkontinencia esetén ez a probléma gyakran ellenőrizetlen húgyúti veszteséggel nyilvánul meg köhögés, tüsszentés vagy nevetés során (stressz -inkontinencia), erős, hirtelen sürgetés, hogy a vizelet azonnali elvesztésével vizeljen, még a WC elérése előtt (sürgetés inkontinencia), vagy folyamatos vagy periodikus veszteséggel figyelmeztetés nélkül (túlcsorduló inkontinencia). Az érintett emberek gyakori vágyat is élhetnek a vizelésre, az éjszaka gyakorira, és úgy érzik, hogy nem tudják teljesen üríteni a hólyagot. A széklet inkontinenciáját ellenőrizetlen széklet kimenete mutatja, amely az időtől és a helytől függetlenül fordulhat elő.

Felismerje az inkontinencia első jelét: Megjegyzések a rokonok számára

Az inkontinencia lassan fejlődhet, és először finom jelek révén észrevehető. A rokonok megfontolhatják a következő információkat annak érdekében, hogy felismerjék szeretteik inkontinencia esetleges jeleit:

  1. Megnövekedett WC: Ha valaki hirtelen a szokásosnál gyakrabban látogatja meg a WC -t, vagy éjszaka többször felébred, hogy vizet hagyjon, ez jelezheti a kezdeti húgyúti inkontinenciát.

  2. A hangulat hirtelen változásai: Időnként a viselkedés változásai, például a megnövekedett ingerlékenység, félelem vagy depresszió, inkontinencia miatt fordulhatnak elő. Ez azt jelezheti, hogy az érintett személy inkontinenciájuk miatt érzelmi stresszt szenved.

  3. A ruházat nem tervezett cseréje: Ha a rokonok rájönnek, hogy szeretteiknek a szokásosnál gyakrabban kell cserélniük a ruhákat, vagy hogy a mosoda megnövekedett, ez nem kívánt vizeletet vagy székletvesztést jelezhet.

  4. Szokatlan szagok vagy foltok a nappali részén: A szokatlan szagok jelenléte a nappaliban, vagy a foltok előfordulása a bútorokon vagy szőnyegeken azt jelezheti, hogy az érintett személynek nehezen tudja ellenőrizni a hólyagot vagy a bélüket.

  5. Bizonyos tevékenységek elkerülése: Az inkontinenciában szenvedő emberek néha hajlamosak elkerülni a társadalmi tevékenységeket, ahol attól tartanak, hogy inkontinencia problémává válhat. Az ilyen tevékenységek visszavonása azt jelezheti, hogy az érintett személy inkontinenciától szenved.

Ezen jelek elismerése elősegítheti a támogatást a korai szakaszban, és támogathatja az érintett személyt a megfelelő orvosi kezelés keresése során. Fontos, hogy érzékeny és támogató legyen, amikor inkontinenciáról beszélünk annak érdekében, hogy az adatt tantárgy ne érezze magát egyedül.

Az inkontinencia különböző formái

Terhelési inkontinencia: Az ilyen típusú inkontinencia akkor fordul elő, amikor nyomást gyakorolnak a hólyagra, például köhögés, tüsszentés, nevetés vagy nehéz emelés esetén. Stressz -inkontinencia esetén nem kívánt vizeletvesztés fordulhat elő, különösen, ha a medencefenék izmainak gyengül.

Drang inkontinencia: Az inkontinencia sürgető emberek hirtelen és intenzíven érzik a vágyat, hogy ürítsék ki a hólyagot, és nem tudják időben ellenőrizni a vizeletet, hogy elérjék a WC -t. Ez az erőteljes vizelési vágy gyakran figyelmeztetés nélkül fordul elő, és nem kívánt vizeletvesztést okozhat.

Túlcsordulás inkontinencia: Túlcsordulási inkontinencia esetén a hólyag nem képes teljesen üríteni, ami folyamatos vagy időszakos vizeletvesztést okozhat. Ez előfordulhat a hólyag ürítési rendellenességei vagy a zavart hólyagfunkció miatt.

Funkcionális inkontinencia: Ez az inkontinencia formája akkor fordul elő, amikor egy személy fizikai vagy mentális károsodás miatt nem képes megfelelő időben elérni a WC -t, például súlyos artritisz vagy demenciát, annak ellenére, hogy valójában ellenőrzik a hólyagot.

Széklet inkontinencia: A széklet inkontinencia a szék nem kívánt veszteségére utal. Ezt különféle okok okozhatják, mint például a krónikus székrekedés, az anális sphincter vagy az anorektális terület, a gyulladásos bélbetegségek vagy a bélműtét.

Az inkontinencia kockázati tényezői

Az életkor növekedésével növekszik az inkontinencia kockázata, mivel az izmok és szövetek, amelyek fontosak a hólyagvezérlés szempontjából, az idő múlásával gyengébbé válhatnak. A nőknek nagyobb az inkontinencia kockázata, mint a férfiak, a terhesség, a születés és a menopauza miatt. A terhesség és a születés befolyásolhatja a medencefenék izmait és a hólyagvezérlést, ami fokozott inkontinencia -érzékenységhez vezethet.

Az elhízás és az elhízás növeli a hólyagra gyakorolt ​​nyomást, és növeli az inkontinencia kockázatát, valamint a dohányzást, ami növelheti a köhögés reflexét és növeli a hólyagra gyakorolt ​​nyomást. Bizonyos krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a Parkinson -kór, a sclerosis multiplex és a stroke befolyásolhatják a hólyag működését és növelhetik az inkontinencia kockázatát. Egyes gyógyszerek, különösen azok, amelyek befolyásolják a hólyag működését, szintén növelhetik az inkontinencia kockázatát. A medence területén végzett korábbi műveletek szintén befolyásolhatják a hólyagvezérlést és növelik az inkontinencia kockázatát.

Gyógyszerek és inkontinencia: A potenciális kiváltók áttekintése

Az inkontinencia bizonyos gyógyszerek szedésével kiváltható vagy súlyosbítható. Íme néhány típusú gyógyszeres kezelés, amelyek befolyásolhatják a hólyag funkcióját és növelik az inkontinencia kockázatát:

  1. Diuretikumok (víztabletták): A diuretikumokat gyakran használják a magas vérnyomás és más betegségek kezelésére. Frissítik a folyadék kiválasztódását, és a hólyag gyorsabb kitöltéséhez vezethetnek, és gyakrabban kell kiüríteni, ami fokozott vizelési késztetést eredményezhet, és esetleg húgyúti inkontinenciához vezethet.

  2. ACE -gátló: Az ACE -gátlókat a magas vérnyomás, szívelégtelenség és más szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használják. Néhány embernél olyan száraz köhögéshez vezethet, amely növeli a hólyagra gyakorolt ​​nyomást, és a hólyagvezérlés romlásához vezethet.

  3. Betar receptor blokkoló: A betar receptor blokkolókat használják a magas vérnyomás, a szívritmuszia és más szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Lazíthatja meg a hólyag izmait, és fokozott késztetést okozhat a vizeletvesztéshez vagy az ellenőrizetlen vizeletvesztéshez.

  4. Kolinészteráz inhibitor: A kolinészteráz -gátlókat az Alzheimer -kór és a demencia más formáinak kezelésére használják. Befolyásolhatja a hólyag funkcióját, és fokozott vágyhoz vezethet a vizelettel vagy ellenőrizetlen vizeletvesztésre.

Szívóeszközök inkontinencia: áttekintés

Inkontinencia betétek: Ezeket a vékony, abszorbens betéteket diszkréten el lehet helyezni a fehérneműbe, hogy kezeljék a fény -közepes méretű vizelet -inkontinenciát. További védelmet és kényelmet kínálnak, és különösen praktikusak a napi használatra.

Inkontinencia sablonok: A sablonok hasonlóak a betétekhez, de nagyobbak, és magasabb szívási képességet kínálnak. Ideálisak közepes vagy súlyos húgyúti és széklet -inkontinenciával rendelkező emberek számára, és megbízható védelmet nyújtanak a nem kívánt vizeletvesztés ellen.

Inkontinencia nadrág: Ezek a nadrágok hasonlítanak a hagyományos fehérneműkre, és diszkrét védelmet nyújtanak a vizelet -inkontinencia ellen. Különösen alkalmasak az enyhe és közepes inkontinenciával rendelkező emberek számára, és a mozgás és a kényelem szabadságát kínálják.

Inkontinencia nadrág: Ezek a speciálisan megtervezett nadrágok biztonságos ülést és további védelmet nyújtanak a húgyúti inkontinencia ellen. Különösen alkalmasak a közepes vagy súlyos húgyúti és széklet -inkontinenciával rendelkező emberek számára, és egész nap kényelmet és biztonságot kínálnak.

Inkontinencia sablonok a HIP Szövetséggel: Ezek a sablonok egy elasztikus HIP -szövetséggel vannak felszerelve, amely biztosítja a biztonságos rögzítést és megakadályozza a csúszást. Ideálisak közepes vagy súlyos inkontinenciában szenvedő emberek számára, akiknek további biztonságra és védelemre van szükségük.

Ágyvédelmi dokumentumok: Ezeket a vízálló dokumentumokat az ágyra helyezik, vagy például kerekes székeket és foteleket, hogy megvédjék a matracokat és az ágyneműt a nem kívánt vizeletvesztéstől. Különösen alkalmasak az éjszakai használatra, és megbízható védelmet nyújtanak alvás közben.

Inkontinencia segédeszköz: nem csupán a védelem - az életminőség javulása

Az inkontinencia -segédeszközök döntő szerepet játszanak a kihívás megbirkózásában, és számos előnyt kínálnak az érintettek számára. A nemkívánatos húgyúti vagy székletveszteség elleni megbízható védelem révén a biztonság és a biztonság érzését közvetíti. Ezenkívül lehetővé teszik az érintett embereknek aktív és önmagában meghatározott életet anélkül, hogy folyamatosan gondolkodniuk kellene a lehetséges balesetekről vagy kínos helyzetekről.

A modern inkontinencia -segédeszközök diszkrétek és észrevétlenek, így a ruházat alatt alig láthatóak, és nem befolyásolják a kényelmet. Ez lehetővé teszi az érintettek számára, hogy szabadon és gondtalanul mozogjanak. Ezenkívül az inkontinencia elősegíti a bőrirritáció és a nemi szervek területén fertőzések megelőzését, és megkönnyíti az emberek megkönnyítését azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy korlátozások vagy megszakítások nélkül folytathassák napi tevékenységeiket. Összességében az inkontinencia -segédeszközök javítják az érintett életminőséget azáltal, hogy felajánlják számukra a szükséges támogatást, biztonságot és kényelmet annak érdekében, hogy a mindennapi életet önmagában meghatározzák és méltóságteljesek legyenek.

Kulcsszavak:

kapcsolódó cikkek

A megfelelő orvosi védőruházat kiválasztása: Útmutató

Dec 11 2023
Hozzájárulása Chiara Laubenbacher

Sebek - Kis sérülések, nagy jelentőség

Nov 07 2023
Hozzájárulása Julia Pable

Mi az edények - meghatározás, tünetek, okok és diagnózis

Oct 16 2023
Hozzájárulása Chiara Laubenbacher

Mik a latex kesztyű és miért használják gyakran?

Oct 05 2023
Hozzájárulása Chiara Laubenbacher

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.