Warum Händedesinfektion jetzt wichtiger denn je ist
Ápoló

Miért fontosabb a kézi fertőtlenítés, mint valaha?

A tavaszi változtatható időjárással, amely gyakran hőmérsékleti ingadozásokhoz vezet, immunrendszerünk különösen kihívást jelent. A hideg, a szél és a hirtelen kombináció kombinációja gyengítheti védelmi rendszerünket és növelheti a fertőzésekre való hajlamot. A vírusok és baktériumok, amelyek megfázást, influenzát vagy gyomor -bélrendszeri betegséget okoznak, megragadják a lehetőséget a terjedésre. A jobb oldali fertőtlenítés hatékony módja annak, hogy megvédje önmagát az e kórokozóktól. 

A kézi fertőtlenítés fontossága 

A kezünk a kórokozók főátadási útja. Kontaktusba kerülnek a vírusokkal és baktériumokkal szennyezett felületekkel, például ajtófogantyúkkal, korlátokkal és még a saját okostelefonjainkkal is. Ha ezután az arcunkat különösen a szájban, az orrban vagy a szemünkben érintjük, akkor ezeknek a kórokozóknak az útja szabadon behatolhat a testünkbe és fertőzéseket okozhat. 

A bőrflóra megértése: Lakos és átmeneti baktériumok 

Bőrünk kétféle baktériumflóra található: a lakos és a átmeneti Növényvilág.  

A Rezidens Flora Mikroorganizmusokból áll, amelyek állandóan élnek a bőrünkön, és általában nem okoznak betegséget. Ezek a baktériumok még segítenek megvédeni minket a káros baktériumoktól azáltal, hogy megakadályozzák őket, hogy letelepedjenek és növekedjenek a bőrünkön. 

A Átmeneti növényvilág Leírja a baktériumokat, amelyek csak ideiglenesen megtalálhatók a bőrön. Ezek a baktériumok általában nem része a természetes bőrflórájunknak, és bizonyos körülmények között betegségeket okozhatnak.  

Kézmosás vagy fertőtlenítés? 

Kézmosás az a folyamat, amelyben mechanikusan eltávolítja a szennyeződést vízzel, szappannal és mikroorganizmusokkal. Az alapos dörzsölés és súrolás, különösen az ujjak és a körmök alatt, kiküszöböli a látható szennyeződéseket, valamint a baktériumokat és a vírusokat. Különösen fontos a WC után, érintkezés a nyers ételekkel, vagy ha a kezek egyértelműen piszkosak. Fontos tudni, hogy a mikroorganizmusokat kezet mosásakor eltávolítják, de nem csak részben megölték. 

Fertőtlenít Alkohol -alapú eszközöket használ a legtöbb baktérium megölésére a kezén, vagy ártalmatlanná teszi. Ez a módszer hatékony számos baktérium és vírus ellen, és gyors higiéniai oldatot kínál, ha nincs víz és szappan. A fertőtlenítőszerek szintén alkalmasak arra, hogy további védelmi szintet biztosítsanak a kézmosás után, különösen kockázatos környezetben, például kórházakban. 

Mikor kell fertőtleníteni a kezét? 

Az alapos kézi fertőtlenítés különösen fontos: 

  • Étkezés előtt és után 
  • A WC használata után 
  • A hulladékkal való érintkezés után 
  • Miután megérintette a felületeket a nyilvános területeken, pl. B. Közlekedésben vagy üzletekben 
  • A betegekkel való érintkezés előtt és után 
  • Tüsszentés, köhögés vagy bepattanás után 
  • Mielőtt megérinti a csecsemőket vagy immunhiányos embereket 

 Utasítások a helyes kézfertőtlenítéshez 

  1. Válassza a fertőtlenítőszer lehetőséget: Használjon legalább 60% alkoholtartalommal rendelkező médiumot. Lehet, hogy gél vagy folyadék, a személyes preferenciától és a bőrtípustól függően. 

  2. Alkalmazza a mennyiséget: Helyezzen elegendő mennyiségű fertőtlenítőszert a száraz pálmára annak érdekében, hogy mindkét kezét teljesen lefedje. 

  3. Bedörzsöl: Dörzsölje a fertőtlenítőszert a kezed minden területén, beleértve a tenyerét, hátul, az ujjak között, a körmök alatt és a csuklón. 

  4. Hadd abszorbe: Hagyja, hogy a fertőtlenítőszer teljesen megszáradjon a levegőben. Ne csúsztassa és ne öblítse le a kezét, mert ez csökkenti a hatékonyságot. 

Hogyan működnek a fertőtlenítők? 

Az emberi bőrre szánt fertőtlenítőszerek többnyire alkoholista alapon tartalmaznak kémiai anyagokat, amelyek célzott hatással vannak a mikroorganizmusokra. Ez az alkohol elpusztítja a mikroorganizmusok sejtjeinek fehérjékét és szerkezetét, ami a baktériumok halálához vezet.  

Fertőtlenítőszer vásárlásakor a hatások spektruma különösen fontos. A termékcímkén információkat találhat arról, hogy milyen típusú mikroorganizmusok hatékonyak. Különbséget kell tenni a hatékonyság különböző fő kategóriái között: 

  • Bakteriális: Hatékony a baktériumok ellen 
  • Levurocid: Hatékony az élesztő gombák ellen 
  • gombaölő: Hatékony a gombák ellen 
  • Sporicid: Hatékony a spórák ellen 
  • Korlátozott virucid: Hatékony a borított vírusok ellen 
  • Korlátozott Viruzid Plus: Hatékony a specifikus borított vírusok és egyes be nem gyűjtött vírusok ellen 
  • Vélemény: Hatékony az összes vírus ellen 

Ez az osztály segít a felhasználóknak kiválasztani a megfelelő fertőtlenítőszert az egyedi igényeikhez, és biztosítja, hogy hatékony védelmet kapjanak a releváns mikroorganizmusok ellen.  

De mi történik a természetes bőrflórával? Noha a fertőtlenítőszer célja a káros baktériumok kiküszöbölése, ezek befolyásolhatják a rezidens bőrflóra hasznos baktériumait (amint azt már fentebb kifejtettük, ez a rezidens növényvilág olyan mikroorganizmusokból áll, amelyek állandóan élnek a bőrünkön, és általában védik a funkciókat). A fertőtlenítőszerek gyakori használatával ez a hasznos növényvilág is csökkenthető, ami a bőrt hajlamosabbá teheti a fertőzésekre. Ezért fontos a fertőtlenítőszerek célzott és gondos felhasználása, különösen olyan helyzetekben, amikor a betegségek terjedésének magas kockázata van. 

A nosokomiális fertőzések megelőzése

A nozokomiális fertőzések, amelyeket gyakran kórházi fertőzéseknek is neveznek, olyan fertőzések, amelyek kórházi tartózkodás során a betegeket szerezik, és amelyek nem kapcsolódnak az eredeti diagnózisukhoz vagy az eligazítás okához. Ezeknek a fertőzéseknek súlyos hatása lehet, amely meghosszabbítja a kezelési időt és bizonyos esetekben még végzetes is. Ezen fertőzések megelőzésének kulcsa a tényleges kézhigiénia, különösen a kézi fertőtlenítés.  

A kézhigiénia a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a nozokomiális fertőzések megelőzésére. Alapvető fontosságú, hogy az orvosi személyzet, a betegek és a látogatók megértsék a kézhigiénia fontosságát, és rendszeresen és helyesen fertőtlenítsék a kezeket:  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározta az "5 kézi fertőtlenítés pillanatát" a betegek biztonságának biztosítása és a fertőzések kockázatának minimalizálása érdekében. Ez az öt kulcsfontosságú pillanat:  

 

  1. A beteggel való érintkezés előtt: A kezeket fertőtleníteni kell, mielőtt közvetlen kapcsolatba lépne a beteggel. Ez megvédi a beteget a kezükön lehet káros baktériumoktól.  

  2. Aszeptikus tevékenységek előtt: Aszeptikus tevékenységek, például katéter vagy injekció elhelyezése előtt a kezeket alaposan fertőtleníteni kell.  

  3. A potenciálisan fertőző anyaggal való érintkezés után: Miután érintkezésbe került a testfolyadékokkal vagy más potenciálisan fertőző anyagokkal, elengedhetetlen a kezed fertőtlenítése a baktériumok terjedésének megakadályozása érdekében.  

  4. A beteggel való érintkezés után: Közvetlenül a beteggel való érintkezés után tisztítsa meg a kezét, hogy megvédje magát a lehetséges kórokozóktól, és ne továbbítsa őket másoknak.  

  5. A beteg környezetével való érintkezés után: Még akkor is, ha nincs közvetlen érintkezés a beteggel, a beteg közelében lévő felületek kórokozókkal szennyeződhetnek. Ezért a kezeket a beteg közelében lévő tárgyakkal vagy felületekkel való érintkezés után fertőtleníteni kell.  

Ez az öt pillanat központi jelentőségű az egészségügyi fertőzések terjedésének megakadályozásában, valamint a betegek és az egészségügyi személyzet védelme érdekében. Fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a pillanatokkal és következetesen megvalósítsuk a kézhigiéniát.  

Különbség a folyékony fertőtlenítőszer és a gél között 

A megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásakor a folyékony eszközök és a gélek gyakran rendelkezésre állnak. A folyékony fertőtlenítőszerek általában gyorsabban száradnak, és kevésbé ragacsosnak érzik magukat a kezén. A gélek viszont kissé vastagabb állagúak lehetnek, ami hosszabb expozíciós időt tesz lehetővé a bőrön, ami előnyös lehet a nagyon száraz kezek számára. Mindkét forma hatékony, mindaddig, amíg helyesen alkalmazzák, és rendelkeznek az ajánlott alkoholtartalommal. A kézi fertőtlenítőszerek ajánlott alkoholtartalma általában 60% és 95% között van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) legalább 60% -os alkoholtartalmat javasol a legtöbb vírus és baktérium hatékony meggyilkolásához. Az alkoholtartalommal rendelkező termékek ezen a területen hatékonyan csökkentik és kiküszöbölik a legtöbb kórokozót. 

Következtetés

Az alapos kézi fertőtlenítés egy egyszerű, de rendkívül hatékony módszer a betegségek terjedésének megakadályozására és a saját egészségének védelmére. A megfelelő termékek használatával és az ajánlott technológiának követésével megbizonyosodhat arról, hogy a kezek mentesek -e a káros baktériumoktól anélkül, hogy a hasznos bőrflórát túl sokat befolyásolnák. Különösen a megnövekedett fertőzés kockázatának idején, sokkal fontosabb, hogy komolyan vegye a kézhigiéniát, és integrálja azt a napi rutin szerves részeként. 

Kulcsszavak:

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.