Demenzpflege zu Hause: Was muss ich als Angehöriger wissen?
Ápoló

Dementia gondozás otthon: Mit kell tudnom rokonként?

A demencia diagnosztizálása új kihívás az érintett személy és a rokonok számára.

 

Mi az a demencia?

A demencia az agy gyorsan progresszív betegsége, amely negatív hatással van az érintett személy kognitív teljesítményére. A demencia betegeket egyre inkább korlátozzák a motor, a memória teljesítménye és a szó keresése romlik. A betegség bonyolítja azokat, akiket csak a mindennapi életükkel való megbirkózásban részesítettek. A demencia betegeknek speciális gondozásra van szükségük, amely a különleges kihívásokkal jár. Ez a cikk hasznos áttekintést nyújt a rokonok számára.

 

megmutatkozik

A betegség zavart, memória nehézségei, az érintett személy viselkedésének és személyiségének változásainak formájában nyilvánul meg. A mindennapi dolgok vagy más tevékenységek motivációja csökkenthető és megnyomhatja a hangulatot. A demencia betegek gyakran tehetetlennek érzik magukat, mert már nem tudják egyedül élni a mindennapi életüket, és egyre inkább függnek a segítségtől. Ez gyakran nagyon kényelmetlen a beteg számára. Fontos az igények szempontjából dolgozni, és türelmesen kezelni a demenciában szenvedő személyt. A betegség magas terhet jelent.

 

Gondoskodjon otthon

A mindennapi élet tervezése

A tiszta struktúrák és a szilárd rutin hasznosak a demencia betegek gondozásában. Ezek fontosak, hogy az érintett személy biztonságosabb legyen. A határozott napi rutin elősegíti a félelem és a zavar minimalizálását. Az otthoni munka és a befejezés együttesen elvégezhető. Fontos, hogy a beteg a nap folyamán fizikailag cselekedjen. Ez kis kirándulásokon vagy séták révén érhető el. Ezenkívül elengedhetetlen a hobbi előmozdítása. A múltból származó dalok éneklése vagy a régi képek áttekintése szintén előnyös a demenciában szenvedő személy számára. A jegyzetek írása segít emlékezni a szóban elfogadott megállapodásokra és kinevezésekre. Lehet, hogy nem mindig megbízhatóan elvégzi az összes feladatot, vagy a várt motivációval megközelíti a tevékenységeket. Fontos, hogy megmutassuk az ilyen helyzetek megértését, különben az érintett személyekkel való frusztráció fordulhat elő. A demenciában szenvedő személy kritikáját nem szabad elvégezni, de máskor újra meg kell próbálni.

 

Biztonsági intézkedések a háztartásban

A rokonok konkrét lépéseket tehetnek a mindennapi rutin tevékenységek megkönnyítése érdekében a betegek számára.

 

  • Távolítsa el a laza szőnyegeket
  • Gondoskodjon néhány stresszorral rendelkező környezetről (például sok zaj és nyüzsgés)
  • Adjon hozzá kormányt a lépcsőn, lépcsőkre és a fürdőszobába
  • Ne feledje és támogassa a napi testápolást
  • Használjon inkontinencia termékeket
  • Írjon jegyzeteket
  • Töltse ki az ablakot és az ajtókat (rögzítse az érzékelőt a bejárati ajtón)
  • Tartsa a veszélyes tárgyakat, például a vas vagy az éles tárgyakat elérhetetlen

 

A rokonok megkönnyebbülése

A demenciában szenvedő emberek gondozása fizikai és mentális teher. Ezenkívül nagy jelentőséggel bír a rendszeres szünetek elvégzése és a saját egészségére való odafigyelés.

 

Az ápolási otthon lehetősége

Az otthoni gondozás véglegesen terhet jelenthet a rokonok számára. Ha a betegség gyorsan előrehalad, érdemes információt találni a gondozás alternatíváiról.

 

Következtetés

A demenciában szenvedő személy fenntartása sok erőt, megértést és odaadást igényel. A megfelelő kezelési, valamint a szükséges óvintézkedések és támogatási rendszerek segítségével hozzájárulhat a demenciában szenvedő személy életminőségének növeléséhez és fenntartásához. Otthon található az ápolási termékek választéka Altruán
Kulcsszavak:

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.