Mann und Frau tanzen am Strand
Ápoló

De ne felejtsd el elveszíteni: mindent, amit tudnod kell az Alzheimer -ekről.

Tekintettel a világ Alzheimer -címkéjére, ennek a cikknek átfogó információkat kell nyújtania a demencia ilyen formájáról. Milyen korai jelei vannak az Alzheimer -kórnak, és hogyan tudják helyesen kezelni a rokonok a diagnózist? Az Alzheimer -világ világának célja az, hogy információkat szolgáltatjon és a témát a nyilvánosság előtt hozza. Az Alzheimer -demencia az egyik leggyakoribb demencia, és jelentősen növekszik az elkövetkező néhány évben a demográfiai változások miatt. 2023 -ban körülbelül 1,8 millió ember élt a demencia által Németországban. A jelenlegi becslések szerint ennek a számnak 2025 -ben csaknem egymillióval kell növekednie. Még ennél is fontosabb, hogy megismerjük a demencia és a betegség korai rendszámainak leggyakoribb okait. Ebben a cikkben mindent megtudhat a betegségről és arról, hogy mit tehet rokonként a betegek életminőségének javítása érdekében.

 

Mi az Alzheimer -demencia?

 

Alzheimer demenciája a leggyakoribb demencia forma. Alzheimer -demencia akkor merül fel, amikor az idegsejtek fokozatosan meghalnak az agyban. Eddig ismert, hogy az Alzheimer -betegekben a hippokampusz plakkjainak nevezett fehérjetervetek. Ennek eredményeként az idegsejtek meghalnak, és egyre több kognitív korlátozás van. Ezenkívül gyanítják egy másik tau fehérje nevű protein, amelyet az agyban olyan módon változtattak meg, hogy az az agysejtek tápanyag -ellátását és stabilitását már nem tudja teljesíteni. A demenciában egyre romló memória, nyelvi rendellenességek, a tervezési viselkedés és a koncentráció és a figyelem rendellenességek problémái vannak. Alzheimer demenciája nem gyógyítható. Van azonban olyan gyógyszer- és nem -drog módszerek, amelyek pozitív befolyásolják a demenciát. A speciális antitest gyógyszereknek el kell távolítania az éppen említett plakkokat, és így késleltetni a betegség progresszióját. Ma nem állíthatja le a kutatás folyamatát. A kockázati tényezők - azaz a betegség valószínűségének növelése - a cukorbetegség, a depresszió, a magas vérnyomás, a dohányzás és az erős alkoholfogyasztás, az elhízás, a kevés társadalmi kapcsolatok, a hallásvesztés és az alacsony oktatás. Mindezek az említett dolgok nem az Alzheimer -kór elsődleges kiváltója, csak növelik az Alzheimer -kór kialakulásának kockázatát. Vannak olyan védő tényezők is, amelyek befolyásolják az Alzheimer -szigetek fejlesztésének valószínűségét. Ezek a jó képzés, a jó fizikai és mentális tevékenység, a jó társadalmi környezet, valamint a kiegyensúlyozott étrend, valamint az alacsony alkoholfogyasztás. Az Alzheimer -diagnózis és a társult tünetek ijesztőek lehetnek, és nagy bizonytalansághoz vezethetnek, ezért még fontosabb, hogy egy stabil hálózat legyen körülöttük, és hogy szeretettel és toleráns emberhez jutjunk.

Grafikon, a demencia különböző formáival

Alzheimer demenciájának tünetei

A demencia mindig a fokozott feledékenységgel jár. De a betegség mögött sokkal több van, mint a feledékenység. A betegség lefolyása néha minden emberben másképp néz ki, de ez ugyanaz.

 

  • emlékezet: A betegség fejlődésével a memória teljesítménye csökken. Ez befolyásolja a rövid távú memóriát és később a hosszú távú memóriát. A rövid távú memória problémáit az a tény fejezi ki, hogy az érintettek már nem emlékeznek a közelmúltban megvitatott tartalomra, például a bevásárló listákra vagy a nemrégiben elolvasott szöveg információkra. A hosszú távú memória hiányosságai kifejezik magukat azzal, hogy már nem emlékeznek a saját életükre, például esküvőkre vagy nagy születésnapi partikra.
  • Nyelv: Kezdetben az Alzheimer -demenciája észrevehető lehet a nyelven, ha már nem érkezik a személyhez, vagy már nem tudják befejezni a mondatukat. Ezt gyakran kíséri az a tény, hogy elveszíti a szálat, és hogy a hosszú beszélgetés már nem lehetséges.
  • Változás lényegében: A betegség során a személyiségben súlyos változások történhetnek. Ez a változás teljesen ellentétben lehet az egészséges állapotban lévő személyiséggel. Az emberek egyre inkább agresszivitást mutathatnak, például ha csalódottak vagy félnek. Mások nagyon fenntartottak és alig beszélnek. Visszavonulnak és elveszítik az érdeklődést a tevékenységek iránt, amelyek régen szórakoztak. Ezenkívül kimondott szorongás és bizonyos bizalmatlanság alakulhat ki. Az érintett emberek fenyegetőnek érzik magukat, és paranoid vonatokat mutatnak.

 

Az Alzheimer -demencia négy stadionja

 1. könnyű kognitív rendellenesség (Enyhe kognitív károsodás)

 

Ebben a fázisban vannak enyhe kognitív korlátozások, amelyeket általában nem az érintettek érzékelnek, de a kívülállók megfigyelhetők. Ez azonban egy diagnosztikai teszttel megragadható. Az érintett emberek ebben a szakaszban még nem függnek a segítségtől, még mindig egyedül tudják elsajátítani a mindennapi életüket. Összefoglalva: ezt az első fázist az a tény jellemzi, hogy enyhe kognitív korlátozások vannak, de csak minimálisan befolyásolják a mindennapi életében érintetteket.

 

 2. Alzheimer demenciájának korai szakaszában

 

A rövid távú memória első hiánya ebben a stadionban fordul elő. A közelmúltban közölt információkat, akár beszélgetésekben, akár telefonon, már nem emlékezhető rá. Az érintett emberek ebben a szakaszban problémák vannak a megbeszélések után. Ugyancsak problémákat mutatnak a szó megtalálása során, és gyakran elveszítik a szálakat a beszélgetésekben. Az első problémák a térbeli és időbeli orientációval merülnek fel. Például az érintett hiányzó kinevezések, vagy már nem találhatják meg a parkoló autójukat. Legtöbbjük továbbra is képes megbirkózni a mindennapi élettel, és a háztartásban szereplő feladatok általában elsajátíthatók. Ugyanakkor támogatásra van szüksége a bonyolultabb feladatokhoz. Ebben a stadionban az érintettek lassan észreveszik, hogy valami nincs rendben, és megpróbálják a lehető legjobban elrejteni a hiányukat. A humorot gyakran használják, hogy elvonják a memóriahiányokat vagy az orientációs problémákat. Néhány ember szintén visszavonul, vagyis elrejtőzik a külvilágtól, hogy fedezzék korlátozásaikat. Az új és szokatlan helyzeteket elkerülik, amelyek potenciálisan nem megvalósíthatók az érintettek számára. Ebben a szakaszban az emberek ebben a szakaszban egyre bizonytalanabbak és kilépnek a külvilágból. Maga a személy jellege megváltozik. Bárki, aki egyszer nagyon nyitott és éhes volt a tapasztalat iránt, most nagyon fenntartottnak és szorongónak tűnhet. Megnövekedett ingerlékenység is lehet, ha a dolgok nem úgy működnek, ahogyan az emberek szeretnének, vagy ha rájönnek, hogy mit nem tudnak már önmagában megtenni. Depresszió is felmerülhet. A hangulatot préselték, és olyan tevékenységek vagy hobbi, amelyek régen barátaival rendelkeznek, már nem szórakoznak az ember számára, és szinte nem lehet motiválni. A testhigiénia és a háztartás elhanyagolható. A társadalmi kapcsolatok egyre kevésbé gondoznak, és az emberek elszigeteltek a lakásukban.

 

3. Az Alzheimer -demencia középső szakasza

 

A betegség ebben a szakaszban most egyértelműen észrevehető. Jelenleg nemcsak a rövid távú memória, hanem a hosszú távú memória is vannak. A deklaratív hosszú távú memória emlékeit érinti, pontosabban az epizodikus memória. Ez a felelős a fontos élet események, például a házasság, a gyermekek és az élet más drasztikus eseményeinek megmentéséért. A középső színpadon az embereknek problémái vannak az élet ezen fontos szakaszai emlékezésével. Nekik nehéz emlékezni, hogy hány gyermeke van, valamint mi a nevük és hány éves. A gyermekkori korai emlékek véletlenszerűen fordulhatnak elő, és előfordulhat, hogy az érintettek úgy gondolják, hogy jelenleg az élet emlékezetes szakaszában vannak. Például az a személy elárasztható, hogy gyermekek, és sürgősen haza kell menniük anyjukhoz. A térbeli orientáció egyre inkább romlik. Lehet, hogy az embereknek problémái lehetnek a házszámuk megtalálása, vagy a legrosszabb esetben már nem ismerik a saját négy falukat. A dolgokat lefektetik, és a kinevezéseket mindig lefektetik. Az embereket nehezebb felismerni, és az érintett személyek egyre bizonytalanabbá válnak cselekedeteikben, mivel most már egyértelműen látható, hogy hiányosságaik vannak, és önmagukban is észreveszik. A személyiség most sokkal jobban megváltozik a betegség fejlődésével. A természetváltás iránya személyenként eltérő. Néhányan agresszívebbé válnak, mások már nagyon félénk és alig kommunikálnak. Ez rendkívül stresszes lehet a rokonok számára, mivel relatív egyre inkább megváltozik, és az új személyiség kimerítő és szokatlan lehet. A személyiség megváltoztatása mellett a középső szakaszban az emberek súlyos nyugtalanságokat és idegességet érznek. Ezt megnövekedett mozgás iránti késztetéssel fejezik ki. Azt jelenti, hogy az érintettek nyugtalanul futnak, egyértelmű cél nélkül. Ez a viselkedés azt is eredményezheti, hogy az emberek megpróbálják elmenekülni a lakásból vagy az otthonból. Az egyre csökkenő időérzék miatt az alvás-ébrenléti ritmus zavarható, ami azt jelenti, hogy az emberek éjjel körbefutnak, és nem hiszik, hogy aludni kell, majd a nap folyamán lefeküdjenek. Összefoglalva: az Alzheimer -demenciájának középső tanulási szakaszában az emberek egyre inkább a segítségtől függnek, mivel már nem tudják egyedül elsajátítani a mindennapi életüket.

 

4. Késő Alzheimer -stadion

 

Az Alzheimer -kór végső szakaszában az érintett személy egészsége egyre inkább romlik. Most nagyon hajlamos vagy más betegségekkel való megfertőzni. A mozgás és a táplálkozás hiánya, valamint az öregség segíthet az immunvédelem gyengébbé tételében. Ez rendkívül hajlamossá teszi őket a fertőzésekre. Ezt a fázist az étkezés, a nyelés és az ivás nehézségei, a kiemelt fizikai gyengeség, a sok alvás és a kis verbális nyilatkozat jellemzi. Inkontinencia is előfordulhat, mivel a testének jelei, amelyek jól alakultak, már nem tudják értelmezni. Az inkontinencia kezelése szükséges a szükséges türelemmel és a jó gondozással. Olyan termékek, mint a Inkontinencia betétek és Inkontinencia nadrág Segíthet az érintett személy kútjának fogadásában. Összefoglalva: az utolsó szakaszban élő emberek éjjel -nappal az ápolástól, valamint a fertőzésekre nagyon érzékenyek, amelyek a legtöbb esetben a halál okát is képviselik.

 

Felismerje a korán, cselekedjen korán

Mivel az Alzheimer -demencia egyedi szakaszai ma már ismertek, fontos megmagyarázni, hogy a demencia miként lehet felismerni egy korai szakaszban, és mit tehet rokonként, hogy pozitívan befolyásolja a kurzust, és hogy megfelelő intézkedéseket tudjon tenni a javára. a saját és az érintett személy egészségéből. A korai szakaszban néha nehéz látni a jeleket. A demencia megegyezik a tünetekből, mint a depresszió. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy melyik betegségben van, figyeljen a következő jelekre, és ennek megfelelően vegye fel a kapcsolatot az orvosra, és tegyen egyeztetést a diagnózisra.

 

  • Memóriavesztés: A memóriavesztés első jelei az, hogy az emberek már nem emlékeznek a megállapodott dolgokra, gyakran feltesznek ugyanazokat a kérdéseket, és több tárgyat mozgatnak.
  • Mindennapi problémák: A demencia korai jele az is lehet, hogy az ismerős feladatokat nehezebb elvégezni, vagy zavart vezetni.
  • Tervezési nehézségek: Az érintett személy egyre nehezebben tervezi meg mindennapi életét.
  • zavar: A kezdeti szakaszokban az a személy elveszítheti az orientációt, és már nem tudja, melyik nap van, vagy melyik helyen van.
  • Szó -feltöltési rendellenességek: Egy másik jel lehet, hogy az embereknek problémái vannak a beszélgetéssel, mert néhány szó már nem áll elő, és elveszítik a szálat a beszélgetés során.
  • Társadalmi elkülönülés: A bizonytalanság miatt, hogy nem tud mindent megtenni, gyakran visszavonul a hiányuk elrejtése érdekében. Gyakran előfordul, hogy már nem érez szórakozást olyan tevékenységekkel, amelyek régen tetszettek.
  • Személyiségváltozások: A korai szakaszban lehetnek hangulati ingadozások. Az érintett emberek szorongóbbá, irritálóbbá válnak, és depressziós hangulat van.

 

Mit tehetek rokonként?

Az Alzheimer -kórban szenvedő személy tagjaként számos módon lehet fenntartani a jólétet és az életminőséget. Az Alzheimer -szenvedők gyakran kiemelkedő bizonytalanságot érznek és depressziósnak érzik magukat. Az Alzheimer -kór hatásait nem lehet megállítani. Ugyanakkor biztosítható, hogy időt töltsenek a lehető legkellemesebbek számára. Íme néhány fontos dolog, amelyet feltétlenül figyelembe kell vennie az érintettekkel való foglalkozáskor:

 

  • türelem: A legfontosabb dolog a türelem és a megértés növelése. Mivel az emberek nagyon szorongóak vagy gyanúsok lehetnek, fontos, hogy időt vegyen igénybe és türelmes legyen velük.
  • Rutin és biztonság: Fontos, hogy hozzon létre egy rutin napi rutinot a stressz elkerülése és a biztonság megteremtése érdekében. A strukturált napi tervezés segít. Segíthet a terv letöltésében is, amelynek segítségével mindig láthatja, hogy mi a következő alkalom. A sérülés kockázatának minimalizálása érdekében akadálymentes környezetet kell létrehozni.
  • kommunikáció: Itt a megfelelő típusú kommunikáció a kulcs. Legyen türelmes, ha a személynek nehézségei vannak a beszélgetésekben kifejezni, vagy alkalmanként megismételni magukat. Fontos, hogy közvetítse azt az érzést, hogy az ön hallja meg a személyt. Figyeljen a nem -verbális tulajdonságokra is, és erősítse meg, amit mosolyogva vagy bólintással mondtak el a biztonság és az elismerés közvetítése érdekében. Kerülje a bonyolult szavak vagy a hosszú mondatok használatát, mivel ez gyorsan zavart okozhat. Kerülje el a komplex kérdést is, és hagyja, hogy a személy válaszoljon az időre.
  • Táplálkozás és egészség: Győződjön meg arról, hogy az ételeket rendszeresen készítik, és egészségesek és kiegyensúlyozottak -e. Az Alzheimer -i emberek gyakran elfelejtik inni, ami gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Az egészség szempontjából is pozitív a tevékenységek rendszeres vállalása és a társadalmi kapcsolatok fenntartása. 
  • Keressen szakmai támogatást: Minél tovább halad a betegség, annál több segítséget nyújt az emberek. Mint egy munkával és saját családjukkal rendelkező rokon, a demencia beteg fenntartása ésszerűtlen, ezért fontos, hogy megfelelő időben találjunk segítséget házon belüli ápolási szolgálat vagy gondozó létesítmény formájában. Tudja meg, és válassza ki a legjobb lehetőséget magad és rokonai számára. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a saját egészségét. Az Alzheimer -kór nemcsak fizikai és érzelmi stresszt okoz az érintettek számára, hanem a helyzet is stresszes a rokonok számára. Különböző ajánlatok léteznek a rokonok és a családtagok számára, például önálló csoportok formájában.

 

Következtetés

Az Alzheimer -diagnózis mindenkit bemutat, amely új kihívásokkal foglalkozik. A betegség ismeretével és megértésével jelentősen javíthatja az érintett személy életminőségét. A tudomány eddig még nem talált lehetőséget a demencia gyógyítására, de számos tanulmány erről a komplex betegségről futott. Fontos, hogy folytatja az edzést, a megértést és az empátiát, valamint a támogatási hálózat felépítését. A korai felismerés központi jelentőségű, mivel ez lelassíthatja a diagnózist és a terápiát, és jelentősen javíthatja az életminőséget. Egy ilyen diagnózis szélsőséges lehet a rokonok számára is. Fontos, hogy a támogató hálózatokat használjuk, és figyeljünk a saját egészségére. A tudás közvetítése, felépítése és új módszerek megtalálása, az Alzheimer -betegek életének és minőségének javítása érdekében továbbra is orvosi és társadalmi feladat.

Szólj hozzá

Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.