Senior ist gestürzt
Ápoló

Amikor a padló eltűnik a lábad alatt: Hogyan változtathatja meg az eséseket

Az esések a balesetek egyik leggyakoribb oka világszerte, és súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. A bukás következményei messze lehetnek és pusztítóak lehetnek, az enyhe zúzódásoktól kezdve a súlyos sérülésekig, például a törött csontok vagy a fej traumaig. A fizikai károk mellett az esés mély pszichológiai hatásaival is járhat, mivel a további esés félelme gyakran a mobilitás és az életminőség korlátozásához vezet. 

Ebben az átfogó hozzájárulásban elemezzük az esések okait, bemutatjuk a jelenlegi statisztikákat és megvitatjuk a részletes megelőzési intézkedéseket annak érdekében, hogy hatékonyan minimalizáljuk az esés kockázatát. 

Az idősebb nő leesett, kézzel megragadja a homlokát

Globális statisztikák az esés kockázatáról 

Az esések fontos globális egészségügyi probléma. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) halj meg minden évben 646 000 ember Az őszi sérülések miatt. Ez a szám szemlélteti a probléma hatályát, mivel az esések a balesetekhez kapcsolódó halálesetek egyik leggyakoribb oka. Az idősebb embereket különösen befolyásolják, mivel az esés kockázata az életkorral növekszik. Hozzávetőlegesen 37,3 millió esés Az orvosi kezelés világszerte évente orvosi kezelést igényel, ami hangsúlyozza a megelőző intézkedések meghozatalának szükségességét. 

-Ben Németország A számok is aggasztóak. Felmérés minden évben 5 millió ember egy esés és kerek A több mint 65 évesek 30% -a legalább évente egyszer esik. Ez a szám jelentősen növekszik a 80 év feletti embereknél, mivel ebben a korcsoportban szinte minden másodpercenként évente esik. A Szövetségi statisztikai hivatal Ha minden tizedik esés olyan súlyos sérülésekhez vezet, hogy a kórházi kezelésre van szükség. 

Az esés okai: Részletes áttekintés 

Az esések gyakran a belső és a külső kockázati tényezők kombinációjának eredményei. Ezen okok átfogó megértése elengedhetetlen a hatékony megelőzési stratégiák kidolgozásához. 

Belső kockázati tényezők

    • Fizikai korlátozások: Az életkor növekedésével az izomerő és a koordináció csökken. Az izomtömeg és az erő jelentősen csökken az öregségben, ami befolyásolja a stabilizálás és az egyensúly képességét. Ez megnövekedett esések és sérülések kockázatához vezethet. 
    • Krónikus betegségek: Olyan betegségek, mint ízületi gyulladás, osteoporosis, Parkinson's vagy cukorbetegség befolyásolja a jelentős csökkenésének kockázatát. Az ízületi gyulladás ízületi fájdalmat és merevséget okoz, ami korlátozza a mobilitást. Az oszteoporózis a csontok fokozott törékenységéhez vezet, ami megerősíti a sérülések súlyosságát esés esetén. A Parkinson's befolyásolja a mozgás koordinációját és az egyensúlyt, míg a cukorbetegség növeli a perifériás neuropathia kockázatát, ami viszont befolyásolja az esés kockázatát. 
    • Gyógyszeres kezelés: Sok idősebb ember több gyógyszert foglal el, mi az Polifaharmacy ismert. Az olyan gyógyszerek, mint a vérnyomás -alacsonyabb szintek, nyugtatók vagy fájdalomcsillapítók, szédülést, álmosságot vagy lassú reagálási képességet okozhatnak. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy több mint négy gyógyszert szedni annak kockázatával, hogy a 50% megnövekedett. A különböző gyógyszerek közötti kölcsönhatások szintén növelhetik a kockázatot. 
    • Rossz látás: A redukált látás jelentős kockázati tényező az eséseknél. A látássérült embereknek gyakran nehezen tudják felismerni az akadályokat. Ezért a rendszeres szemvizsgálat és a megfelelő vizuális segédeszközök viselése elengedhetetlen az esés megelőzéséhez. 

    Külső kockázati tényezők

      • Csúszós talaj és botlabdák. A Robert Koch Intézet megmutatta ezt körülbelül Az esések 60% -a Töltse ki a saját lakásában, gyakran az ilyen környezeti feltételek miatt. A csúszós felületekre való leesés kockázata csökkenthető nem -slip szőnyegek és szőnyegek rögzítésével. 
      • Rossz világítás: A nem megfelelő megvilágítás egy másik fontos kockázati tényező. A sötét folyosók, a nem eléggé megvilágított lépcsők és más rosszul megvilágított területek növelik a kockázatot, hogy az akadályokat nem ismerik fel időben. A mozgásérzékelők vagy a további megvilágítás a kritikus területeken itt segíthetnek. 
      • Alkalmatlan lábbeli: A szilárd tartás nélküli vagy sima talp nélküli cipő szintén hozzájárul a leesés kockázatához. Különösen az idősebb embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy stabil -illesztő cipőt viseljenek nem -slip talpával. A jó csillapító tulajdonságokkal és a nem SLIP talpokkal rendelkező cipők jelentősen csökkenthetik a leesés kockázatát. 
      • Kültéri környezeti feltételek: Az időjárási viszonyok, például az eső, a hó vagy a jég, növelheti az esési kockázatot a szabadban. Ezért fontos, hogy különösen óvatos legyen a kedvezőtlen időjárási körülmények között, és szükség esetén használjon kóbor szereket a járdákon. 

      Az esések következményei: A testre és a pszichre gyakorolt ​​hatások 

      A bukás következményei nemcsak a fizikai természet, hanem mély pszichológiai hatással is lehetnek. A következmények súlyossága gyakran az érintett bukás típusától és általános egészségétől függ. 

      Fizikai következmények

        • Törött csontok: A csípő törése az esés egyik leggyakoribb és legsúlyosabb következménye. Például Németországban 100 000 ember Csípő törés. A sérülés súlyossága aggasztó: kb. 20-30% Az érintettek egy éven belül meghalnak a törés közvetlen vagy közvetett következményei miatt. A csípőfrakciók gyakran tartós gondozáshoz vagy korlátozott mobilitáshoz vezetnek. 
        • Fejsérülések: Az esések súlyos fejsérüléseket is okozhatnak, különösen azoknál az embereknél, akik vért szednek. Ezeket a sérüléseket gyakran nehéz diagnosztizálni, és hosszú távú neurológiai károkat okozhatnak. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) megmutatta ezt körülbelül Az őszi fejsérülések 10% -a hosszú távú fogyatékossághoz vezethet. 
        • Robrainok és zúzódások: Még kevésbé súlyos sérülések, például a rándulások vagy a zúzódások jelentősen fájdalmasak lehetnek és befolyásolhatják a mobilitást. Különösen az idősebb embereknél, akiknek a csontszerkezete már gyengült, még enyhe sérülések is súlyos hatással lehetnek. 

        Pszichológiai következmények

          • Félelem a leeséstől: Bukás után sok embernek erőteljes félelme van a további esésektől. Ez úgynevezett Félelem a leeséstől Az érintett személyek korlátozhatják a mozgásszabadságukat, ami viszont az izomcsökkentéshez és az egyensúly további romlásához vezet. Hozzávetőlegesen Az emberek 50% -aakik már megtapasztalták az esést a leesés félelmétől. A másik bukástól való félelem jelentősen ronthatja az életminőséget, és társadalmi elszigeteltséghez vezethet. 
          • Depresszió és társadalmi elszigeteltség: A bukás hatása mentális betegségeket, például depressziót is okozhat. Azok az emberek, akiket a mobilitásuk bukása után korlátozott, gyakran társadalmi elszigeteltségre hajlamosak, ami növeli a depresszió kockázatát. A tanulmányok azt mutatják, hogy a krónikus betegségekben szenvedő és a csökkenés miatti mobilitásuk miatt nagyobb a depressziós tünetek kockázata. 
          A sétáló segédeszközöket időskorúak támogatják

          Megelőzési stratégiák: A bukás kockázatának csökkentésére irányuló intézkedések 

          Az esések megelőzése megköveteli a kockázati tényezők átfogó megértését és a célzott intézkedések végrehajtását. Íme néhány a legfontosabb stratégia az esési kockázat csökkentésére: 

          Az életkörnyezet beállítása

            • Biztonságos szőnyegek és padlóburkolatok. A fürdőszobákban és a konyhában a nedves padlón történő csúszás kockázatának csökkentésére nem kell használni. A csúszásgátló bevonatok használata a sima padlókon szintén hasznos lehet. 
            • Javítsa a világítást: A ház minden területén elegendő megvilágítás. Könnyebb lámpákat kell felszerelni, különösen a folyosókban, a lépcsőházakban és a fürdőszobákban. A mozgásérzékelők és az éjszakai fények további biztonságot nyújthatnak, különösen éjszaka vagy korlátozott perspektíva mellett. 
            • Kábelek és tárgyak törlése. A tisztességes és rendezett életkörnyezet jelentősen csökkenti az esések kockázatát. 
            • Akadály -mentes fürdőszoba: A fogantyúkat a WC -n és a kádba kell felszerelni a fürdőszobába. Egy nem -slip zuhanyzó szőnyeg csökkentheti a csúszások kockázatát zuhanyozás közben. A padlószerű zuhany telepítése szintén elősegítheti a leesés kockázatának minimalizálását. 

            Erősítse a fizikai fitneszt és az egyensúlyt

              • Rendszeres mozgás: A rendszeres fizikai edzés, különösen az erő és az egyensúlygyakorlatok jelentősen csökkenthetik a leesés kockázatát. A tanulmányok azt mutatják, hogy a célzott képzési programok a legfeljebb 45% alacsonyabb lehet. Olyan gyakorlatok, mint Tai chi és Mérlegképzés különösen hatékonynak bizonyultak, mivel javítják a koordinációt és az egyensúlyt. 
              • Őszi megelőzési programok: A speciális esésmegelőzési programokban való részvétel szintén hasznos lehet. Olyan programok, mint a "Lépés" vagy "Egyensúly kérdése" Kínáljon célzott gyakorlatokat és információkat az esés megelőzéséről, és jelentősen csökkentheti az idősebb felnőttek esése kockázatát. 
              • Egészségügyi megfigyelés: Fontosak a rendszeres egészségügyi ellenőrzések a betegségek és a gyógyszeres kezelés hatására. A szemüveg vagy a kontaktlencsék vizuális kapacitásának és adaptációjának ellenőrzése szintén hozzájárulhat az esés megelőzéséhez. Hasznos eszközkészlet a gyakorlatban Sürgősségi karkötő Az előnye, hogy a karkötő a csuklóján van, és az automatikus létrehozás váltja ki.

              A mobilitás és a biztonság javítása a szabadban

                • Viseljen megfelelő lábbelit: Stabil, jól illeszkedő cipő viselése nem SLIP talpával jelentősen csökkentheti a szabadban való leesés kockázatát. Különösen téli körülmények között a jó tapadású cipőket kell használni a sima vagy jeges utakon a csúszások kockázatának minimalizálására. 
                • Non -SLIP intézkedések a szabadban: Hó vagy jég esetén a járdákat rendszeresen el kell törölni és szétszórni. Sok városban vannak olyan szórási szolgáltatások, amelyek télen biztosítják a biztonságos járdákat. Téli körülmények között különösen óvatosan kell mennie, és szükség esetén használjon olyan támogató anyagokat, mint például a sétabotok. 
                • Használjon AIDS -t: A gyaloglás bizonytalansága esetén az AIDS, például a gyalogos segédeszközök vagy a gyalogosok hasznosak lehetnek, és a sürgősségi karkötők hasznosak, ha esik. Ezek az eszközök további stabilitást és támogatást kínálnak, különösen a korlátozott mobilitással vagy egyensúlyban lévő emberek számára. 
                A nő segít az időskorúaknak a leesés után

                Elsősegély -intézkedések esés esetén: azonnal cselekedj helyesen 

                Amikor találkozik valakivel, aki gyorsan és gondosan elesett, döntő jelentőségű. Az esések különféle sérülésekhez vezethetnek, a könnyű zúzódásoktól kezdve a súlyos szünetekig vagy a fej sérüléseiig. A következő intézkedések fontosak a sérültek megfelelő biztosításához és a további károk elkerüléséhez, amíg a szakmai orvosi segítség meg nem érkezik. Ezért mindig ajánlja neked egyet Elsősegély Felszerelés a közelben.

                Azonnali intézkedések esés esetén 

                  1. A pihenés megőrzése és a biztonság ellenőrzése 

                  • Ellenőrizze a környezetet: Mielőtt megközelítené a sérülteket, győződjön meg arról, hogy a környezet biztonságos -e, és nincs további veszély. Ha szükséges, kapcsolja ki az elektromos eszközöket, törölje a akadályokat, és szükség esetén biztosítsa a megfelelő megvilágítást. 

                    2. Kapcsolattartó kapcsolat 

                    • Beszéljen a sérült emberrel: Próbáljon óvatosan kezelni a sérülteket, hogy megtudja, vajon tudat -e és mozog -e. Egy egyszerű "Hogy érzed magad?" Ez segít jobban felmérni a személy állapotát. 

                      3. Csak akkor mozogjon, ha ez feltétlenül szükséges 

                      • Biztosítja a stabilitást: Ha a sérültek tudatosak, kérje meg tőle, hogy ne mozogjon, hacsak nem feltétlenül szükséges (például ha közvetlen veszélyben van, mint az utca egy részén). A mozgások még rosszabbá tehetik a meglévő sérüléseket. 

                        4. Ellenőrizze az eszméletét és a légzést 

                        • Tudatosság és légzési szabályozás: Ellenőrizze, hogy a sérült ember tudatos -e és normálisan lélegzik -e. Ha a sérültek elhagyják, de lélegzik, óvatosan tegye stabil oldalba, hogy a légutak szabadon maradjanak. Ha nincs légzés, kezdje el a szív-tüdő újraélesztésével (HLW), amíg a segítség meg nem érkezik. 

                          5. Gondoskodjon a kellemes helyzetben 

                          • elhelyezés: Ha a sérült ember tudatos, és nem történt olyan súlyos sérülés, mint például a törött csontok vagy a fejsérülések, akkor óvatosan kényelmes helyzetbe hozhatja, amely minimalizálja a fájdalmat és a kellemetlenségeket. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg magát 

                          Holisztikus megközelítés az esés megelőzéséhez 

                          Az esések olyan súlyos egészségügyi probléma, amelynek messze lehet a fizikai és pszichológiai következményei. A megelőzéshez holisztikus megközelítést igényel, amely figyelembe veszi mind a belső, mind a külső kockázati tényezőket. Az életkörnyezet, a fizikai fitnesz javulásának és a célzott biztonsági intézkedések szabadban történő alkalmazkodásának adaptálásával jelentősen csökkenthető a csökkenés kockázata, és javítható az érintettek életminősége. 

                          Alapvető fontosságú, hogy mind az egyének, mind a közösségek, mind az egészségügyi intézmények kiterjedt intézkedéseket tegyenek az esés megelőzésére. Az oktatás, az oktatás és a rendszeres egészségügyi ellenőrzés a sikeres megelőzési program kulcsfontosságú elemei. Azáltal, hogy együtt dolgozunk az esési kockázat csökkentése érdekében, jelentősen javíthatjuk a minden korosztályú emberek biztonságát és életminőségét. 

                           

                          Szólj hozzá

                          Felhívjuk figyelmét, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.